Zagyva György Gyula legszívesebben kitaposta volna a belüket.

Életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek című hetilap munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón, ahová előzetes bejelentés alapján érkeztek egy helyszíni riport elkészítése céljából – derül ki többek között a hetilap pénteken megjelenő számából

.

„Gyertek nyugodtan!”

A lap tudósítói a tábort szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) sajtósának jelezték érkezési szándékukat, az ehhez szükséges engedély megszerzése érdekében. „Gyertek nyugodtan, ha megveszitek a belépőjegyet, akkor estig ott lehettek, ha nem veszitek meg, akkor kísérővel megnézhetitek a tábort” – mondta a szóvivő. A két újságíró kifizette a (fejenként) 2800 forintos belépőt, de nem közlekedhettek szabadon a területen.

Megismerhettek viszont egy Béla nevű férfit, a kísérőt. Ő egy lépést sem tágított mellőlük, és nyomban bejelentette: „Csak azt lehet fotózni, amire engedélyt adok, máskülönben az összes képet letöröljük. Interjút is csak előre egyeztetett személyekkel, előre egyeztetett kérdésekkel készíthettek, és csak akkor kapcsolhatjátok be a magnót, ha engedélyt adok.”

Az újságírók néhány – engedélyhez kötött – felvétel elkészítése után az Attila király-színpad mellett folytatták a terepszemlét. A sátorban éppen ifj. Tompó László tartott előadást a „Zsidó médiapolitika Magyarországon” címmel.

Az újságírók ezt követően megtudták, hogy Zagyva György Gyulával, a Jobbik parlamenti képviselőjével, a HVIM elnökével, egyben a tábor vezetőjével is készíthetnek interjút. A beszélgetésre azonban nem a szabadban, hanem egy faházban, zárt ajtók mögött került sor. A barakkban Zagyva leheveredett egy ágyra, és a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál.

„Lehúzhatnánk a gatyátok…”

Az ajtót Béla zárta be maga után egy további táborlakó bevonásával, és ezzel egy időben a hangulat is érzékelhetően megváltozott. „Tényleg csodálkoztok? Örüljél, hogy nem vertek meg!” – kezdte a Jobbik-frakció tagja, miután az egyik újságíró a szokatlan kontroll okát firtatta. Zagyva társa hozzátette: „Ki engedte meg, hogy bekapcsold a hangfelvevőt? A zsidó pofátlanság, az látszik.” Leszögezték, hogy a két riporter ellenséges területre tévedt, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak. „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg…nánk titeket. És ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el” – érzékeltette a helyzet komolyságát Zagyva György Gyula.

A Jobbik parlamenti képviselője elmondta, hogyan alázták meg a TV2 munkatársait, akiknek ürülékkel és vizelettel összekent sajtómellénnyel és egyéb eszközökkel „segítették” a munkáját. Egy másik újságírót is megemlített, akinek egy foga bánta a visszabeszélést, és kijelentette, hogy – több, a „nemzeti-radikális vonalat” bíráló cikke miatt – az Indexet is „helyre tették”.

„Legszívesebben széttépnélek”

A Jobbik politikusa ezután a két újságíró szemébe mondta, hogy legszívesebben „nekimenne, és kitaposná a belét”. A kihallgatás-szerű beszélgetés egy pontján ostorával az egyik újságíró felé ütött, szerencsére a fonott bőrszíj nem talált célba.

A Hetek tudósítói ettől a ponttól kezdve közvetlen életveszélyként élték meg a történteket. „Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, és ti beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket” – robbant ki újra Zagyva, majd a Hetek főszerkesztőjét is halálosan megfenyegették.

A „interjú” közel háromnegyed óra elteltével ért véget. A kísérő búcsúzóul közölte, hogy szétverik a lap tudósítóit, ha magnóra vették a faházban elhangzottakat, ám végül nem ellenőrizték, mi került rögzítésre.

atv.hu