Orosz érdeklődő az elhunyt Aldi-alapító páncélautójára

Napokkal az Aldi-alapító Theo Albrecht halálát követően eladásra kínálják a néhai milliárdos limuzinját Düsseldorfban. A luxusautó a félénk üzletember lelkiállapotába is betekintést enged, 1971-es elrablása után a biztonságot tartotta a legfontosabbnak.

A dúsgazdag üzletember fukarkodott a luxussal és a kényelemmel, inkább a biztonságra törekedett. Az üléshuzatokból és a kazettás rádióból a legegyszerűbb változatot választotta, minden más viszont inkább egy James Bond-márkához illene. A kék-fekete Mercedes S-osztály ránézésre nem különösebben feltűnő, bár a sötétített ablakokon át nem látni, hogy ül-e valaki a hátsó ülésen. A meglepetések ezután kezdődnek, a 6,5 centiméteres vastag ablaküvegek még a kézi páncéltörő gránátvetők lövedékeinek is ellenállnak. A legkeményebb acélból készült fenéklemez a B7 páncélozottsági kategóriának felel meg, ez az úgynevezett elnökosztály, ennél magasabb nincs.

Gyász és titkok: meghalt az Aldi alapítója

„Ugyanilyen szerkezetű autóban élt túl Eduard Sevardnadze grúz elnök egy merényletet, amelyet két páncéltörő gránáttal követtek el” – mondja Michael Fröhlich autókereskedő. A speciális kialakítás körülbelül 1,5 millió márkába került 14 évvel ezelőtt, a limuzin most 174 ezer kilométerrel a tachométerben 100 ezer euróért (mintegy 28 millió forintért) cserélhet gazdát. Egy moszkvai borkereskedő már jelezte is, hogy érdekli a luxusautó.

„Ez egy guruló páncélterem” – jegyzi meg Fröhlich. Az oldalablakok annyira nehezek, hogy nincs olyan ablakmotor, amely megmozdítaná. „Saját hidraulikájuk van”. A speciális gumiabroncsok golyótalálat után is továbbgurulnak.

A gépkocsi Theo Albrecht szorongását tükrözi, aki évtizedeken át még fényképeztetni sem hagyta magát azt követően, hogy 1971-ben 17 napot töltött emberrablók fogságában. A milliárdos arra is felkészült, ha esetleg mérges gázzal követnének el merényletet ellene: az autónak saját oxigén-ellátórendszere van. Duplex távbeszélőrendszer gondoskodik arról, hogy a „páncélzárkából” kifelé és befelé is lehessen kommunikálni, a mikrofonok 30 méteres sugarú körben minden szót hallanak.

Titokzatos Aldi milliárdok: emberrablás és testvérharc az üzletlánc múltjában

„Nyilvánvalóan nagyon félt” – említi meg az autókereskedő. Az összes ajtót robbanótöltetekkel láttak el, amelyeket gombnyomásra lehet működésbe hozni. A csomagtartóban elrejtettek egy telefont, ha az esetleges emberrablók oda zárnák túszukat. Albrecht a fedelet is fel tudta volna robbantani. A 3,5 tonnás páncélozott limuzinnak 4,2 literes, 278 lóerős motorja van.

„Olyan nehézkesen megy, mint egy megrakott teherautó” – mondja megvetően Fröhlich. Theo Albrecht sofőrjével másfél évvel halála előtt még használta az E-ZF 8261 rendszámú Mercedest, de ezután kivonták a forgalomból.