Csaknem 1,5 milliárd forintot utalt át eddig a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország a borsodi károsultaknak. A társaság munkatársai adománygyűjtésbe kezdtek a Felsőzsolcai Platty Ida Óvoda javára: másfél millió forint gyűlt össze a megrongálódott épület felújítására, és az intézmény egy teljes körű éves – ingatlanra és ingóságokra kiterjedő – biztosítást is kap – olvasható a biztosító közleményében.

A rendkívüli időjárás következtében az elmúlt hetekben Borsod megyéből 7661 db kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, a piacvezető biztosító mintegy 1,5 milliárd forintot, a bejelentett károk 95%-át már kifizette mostanáig.

A legtöbb ingatlan az árvíz (3323 darab) és a felhőszakadások miatt (2415 darab) rongálódott meg, előbbinél az átlagos kártérítés 350 ezer, az utóbbinál körülbelül 100 ezer forint, az összedőlt, totálkáros épületekre azonban több milliós, illetve tízmilliós kifizetések is voltak. A biztosító a nagy számú borsodi kár miatt szakértőket is átcsoportosított a területre, hogy az ügyfelek mielőbb megkaphassák a kártérítést – írja a közlemény.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú Felsőzsolca nagy részét június elején öntötte el a helybéliek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg. Az árvíz összesen több mint 5 ezer embernek okozott kárt. A felsőzsolcai biztosított lakóingatlanok mintegy egynegyede az AEGON Magyarországnál volt biztosítva – olvasható a társaság közleményében.