Zoli azt figyelte meg, hogy panellakása egyik lekapcsolt radiátorán a költségmegosztó meleg időben hőleadást mér, amit aztán természetesen kiszámláznak neki: 

Én székesfehérvároi vagyok, egy panelházban bérelek egy lakást már sokadik éve. Ez egy „panelprogramban” felújított ház, új nyílászárókkal, új radiátorokkal és költségmegosztókkal. A problémám pedig sehol nem talált megértő fülekre, így sem a Techem Kft.-nél, ahol a költségmegosztók leolvasását és elszámolását végzik, sem pedig a fogyasztóvédőknél

, ahol „érdemi vizsgálat nélkül” elutasították a panaszomat, amely a következő:

Immár második éve nem használjuk a radiátorokat a fűtési idényben, azaz alul és felül is el vannak zárva, mivel nekünk tökéletesen megfelel a 20-23 fokos hőmérséklet, amit a csövek és a fürdőszobában levő mérővel nem felszerelt radiátor ad. Mindezért a teljes fűtés 60%-át fizetjük. Azonban az egyik mérő mégiscsak rendszeresen mér valamit, tavaly 7 egységet idén viszont 61 egységet mutatott. Nem egy nagy összeg az elszámolásban, ~2-3000 Ft lehet, de hát mégiscsak.

Mivel ez az egy radiátor van napos helyen – történetesen az erkélyt elválasztó műanyag falon -, ezért én arra a következtetésre jutottam, hogy a nap melegét méri. Mégpedig úgy, hogy a délutáni napsütés felmelegíti a függöny és a fal közötti levegőt, az pedig a radiátort. Hogy miből vontam le ezt a következtetést? Abból, hogy tavaly már a fűtési idény kezdete előtt 3 egységet mutatott a radiátor és a fűtési idény után is mért még pár egységet, ugyanis minden héten feljegyeztem a mérők állását. (A Techem Kft. válasza erre az volt, hogy tudnak a problémáról, arról viszont fogalmuk sincs, hogy mi okozza ezt, de ne foglalkozzak pár egységgel. Modom, oké. Idén nem is figyeltem a mérőket, ezért meglepetésként ért, hogy az egyik mérő 61 egységet mutat.)

Hogy mitől lett idén 61 egység? Attól, hogy eladtuk az erkélyen tárolt hűtőszekrényünket, ami tavaly még eltakarta az ablak egy részét, és most akadálytalanul süthet be a nap a szobába.

A Techem Kft. simán lepattintott, hogy ők bevizsgálják a mérőt, de ha azt jónak találják, akkor nekem kell fizetnem a kiszállást. Hiába mondtam én, hogy nem a mérővel van gondom, hanem magával a mérési módszerükkel, ők csak ugyanazt a sablon szöveget szajkózzák. Mivel az NFH is lepattintott, így maradt a Homár, mint utolsó reményem, talán itt választ kapok a kérdésemre, hogy hová fordulhatok az igazam (és a pénzem) védelmében?