Hat izraeli és egy román katona vesztette életét múlt héten egy romániai helikopterbalesetben. Az izraeli és a román hadsereg közös hadgyakorlatot tart Blue Sky 2010 elnevezéssel, aminek leple alatt állítólag Izrael egy esetleges iráni hadművelet végrehajtását gyakorolja.

Iráni bevetést gyakorolva zuhanhatott le egy izraeli szállító helikopter Romániában a múlt héten. Izraeli katonák egy lehetséges iráni bevetést szimulálva gyakorlatoznak Romániában, a The Times vasárnapi kiadásának értesülése szerint a múlt héten lezuhant katonai helikopter is a kötelék része volt. A Sikorsky CH-53 Sea Stallion típusú helikopter szerencsétlenségében hat izraeli és egy román katona vesztette életét.

A szimuláció részeként többek közt a különleges erők szállítását, kutató- és mentőakciók idegen környezetben történő végrehajtását gyakorolják.

„Okkal esett Romániára a választásunk” – mondta az izraeli légierő névtelenül nyilatkozó egyik katonája. Egyebek között Románia ugyanolyan távolságra fekszik Izraeltől, mint Irán, és ugyanúgy ismeretlen terep – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a romániai gyakorlat révén megtudhatják, miként lehet megkerülni az orosz tervezésű légvédelmi- és radarrendszert.