Best of Salzkammergut – Aktív nyaralás mindenkinek

Mi kell a jó nyaraláshoz: gyönyörű táj, jó idő, remek szállás, vicces társaság, kaland, és egy kis bringázás. Mind megvolt Salzkammergutban.

Ausztriai látogatásunk apropója a méltán neves Salzakmmergut Trophy kerékpáros verseny volt. És ha már ott jártunk, kicsit körbenéztünk a környéken. Első fontos pont, amit kerékpáros szempontból fontos megemlíteni: tapasztalatunk szerint nem igaz, hogy mindenhol van bicikliút Ausztriában! Csak úgy az utak 90%- a mellett! 🙂

Szállásunkat a Hagan Lodge, a Loser sípálya aljában a felvonó közelében lévő több apartman komplexum egyik háza biztosította. A „kis ház”: 95 nm2! Felül 3 hálószoba, melyből 2 igen nagy méretű, francia ágyon kívül kis nappali résszel, kanapéval és terasszal. Alul nagy nappali étkezővel, és teljesen felszerelt konyhával. Saját szauna egy kellemesen méretes fürdőszobával. A fürdőből közvetlen kapcsolat a szabadba, gondolom azért, hogy télen a szauna át egyből a hóba tudjunk ugrani! Gyerekeseknek jó hír, hogy beépített „leesésgátló” kiskapu van a lépcső tetején! Munkamánoknak jó hírpedig az, hogy a wifi dübörög, még dolgozni is lehetne, de ki is akar dolgozni egy ilyen környezetben! Bár légkondi nincs, nagy forróságban is kellemes az idő a szobákban

A Hagan Lodge környékén több napra elegendő látnivaló van. Első, amit ki kellett próbálnunk a Backerei, azaz a pékség. Barna kifli, sütike kötelező! Pékárúval felszerelkezve érdemes kilátogatni a közeli tónál lévő strandhoz. Igen strand. Kristálytiszta vizű kék tó a hegyek között, füves stranddal, és olyan nyilvános wc-vel, hogy krémest lehetne enni a padlójáról. Játszótér gyerekeknek, halsütő bódé, padok vagyis minden, ami a pihenéshez kell. Így személy szerint egy gyors, frissítő úszás után a függőágyas lazítást választottam.

A környéken több tó is van, az egyik legnevezetesebb a Hallstatter See. Fürdeni ide csak a legelvakultabbak járnak, mivel ide folyik bele a környék több száz méter magas szilafalairól valamennyi gleccser olvadéka, így röviden: elég hűs a vize.

Az itt magasodó sziklák legtetejére építették az „Öt ujj” kilátót. A nyitott tenyérre emlékeztető fém építményt 2008-ban adták át. Egy 400 méteres szakadék fölé nyúlik be, és elképesztő látványban lehet részünk ha meglátogatjuk. A 4 x 1 méteres „ujjak” közül az egyik üvegből készült, hogy lefele is nézhessünk (tériszonyosoknak nem ajánlott), egy másik barokk stílusban épült, hogy megfelelő keretet adhasson a Hallstattról készült képeknek. A középső egy trambulin, (ez érthető okokból nem használható), a végtelen szabadságot jelképezi. A 4. ujj végén egy lyukon át nézhetünk a melybe, az 5.-en pedig egy távcsővet helyeztek el.

Ha nagyon meleged van, látogasd meg a jégbarlangot. A barlang a felvonó Schönbergalm megállójától közelíthető meg. Felhívjuk a figyelmet, hogy jégről van szó, ezért a barlangban igen alacsony a hőmérséklet! Rövidnadrág, póló lehet nem elég 0-5 fokban!

Ezen kívül Mamut barlang, Sóbánya és millió egyéb nevezetesség látogatható meg. Részletek itt: http://www.hallstatt.net/

Nekünk nem volt időnk mindent megnézni, mert a másnapi Salzakmmergut Trophy-ra kellett rápihennünk. Persze a pihenés, azért nem teljesen telt tétlenül: Nagyon durva helikopteres pályabejáráson vehettünk részt, megismerhettük a legesélyesebb versenyzőket, és még egy bőséges, autentikus vacsorát is elfogyaszthattunk Bad Goisern feletti hegytetőn.

A versenyközpont Bad Goisernben volt. A városka idilli környezet egy ilyen versenyhez, és a kísérők sem tudnak unatkozni! A belvárosban pisztrángos patak mellett, árnyas sétaúton lehet kikapcsolódni, a patak túloldalán a fürdő rossz időben is célpont lehet.

Kifejezetten családosok figyelmébe ajánljuk Russbachban a természetes tóból kialakított gyerekjátszót. Csúszda, játékok, kajakozási lehetőség és sok egyéb biztosítja az önfeledt játszáshoz a hátteret!

Akinek ezek az alapprogramok unalmasnak tűnnek, válasszon a siklóernyőzési, búvárkodási, rafting, canyoning vagy kajakozási lehetőségek közül.