Minisztereivel és a rendőri vezetőkkel tartott válságtanácskozást szerdán a francia államfő a rendőrök és cigányok között kitört múlt heti összecsapások miatt. Nicolas Sarkozy „biztonsági problémának” nevezte a történteket.

Jogvédő csoportok szerint az államfő megbélyegezte a kisebbségeket, miután „háborút hirdetett a bűnözés ellen” azután, hogy a közép-franciaországi Saint-Aignan-ban összecsapások voltak rendőrök és cigányok között, és támadás ért egy rendőrőrsöt is.

A maszkot viselő támadók megpróbáltak betörni a rendőrőrsre, megrongáltak több épületet és autókat gyújtottak fel haragjukban, mert a rendőrök agyonlőttek egy cigány férfit, aki szerintük megtámadta őket a kocsijukban. Sarkozy nemcsak a Saint-Aignan-ban történt súlyos incidensekre reagált a „bűnözés elleni háború” meghirdetésével. Mint mondta: a Grenoble-ban történtek is indokolták azt.

Grenoble-ban a 2005 őszi zavargásokhoz hasonló események történtek több mint tíz napja. Fiatalok autókat és üzleteket gyújtottak fel a Franciaország délkeleti részén fekvő városban. Az ügy előzménye, hogy egy nappal korábban egy rendőr agyonlőtt egy 27 éves cigány férfit, akiről azt gyanította, hogy kirabolt egy kaszinót.

Az elnöki palota közlénye szerint a francia államfő a szerdai válságtanácskozáson „áttekintette minisztereivel és a rendőri vezetőkkel azokat a problémákat, amelyek a romák vándorlásával és a közösség egyes tagjainak a közbiztonságra gyakorolt kockázatával kapcsolatosak”. Jogvédő csoportok valamint a politikai ellenzék szerint Sarkozy stigmatizálja a kisebbségeket, és nem tudja, mit jelent a „vándorlás”. Az UFAT nevű jogvédő szervezet szerint „mint a történelem során oly sokszor, most is a cigányokat teszi meg bűnbaknak az uralkodó osztály, hogy elterelje a figyelmet a politikai és pénzügy botrányairól”.

A csoport azt közölte, hogy a cigányszervezetek bírósághoz fordulnak, amint Sarkozy megismétli a „bűnözés elleni háborút hirdető mondatát”. A csoport azt is közölte, hogy képviselőivel tárgyalásokat akar kezdeni az elnökkel, hogy megoldást találjanak a 400 ezer cigány számára.