Nézőpont Intézet: töretlen a Fidesz népszerűsége
Ha most vasárnap lennének a választások, az összes megkérdezett 54 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, és egyik ellenzéki párt sem érné el a 10 százalékot. A miniszterelnök munkájával a válaszadók csaknem kétharmada elégedett, és nőtt a kormány iránti bizalom is . Szintén emelkedett azoknak a száma, akik az ország szempontjából jónak ítélik a kormány kétharmados többségét.

A kutatás szerint egy mostani szavazásnál is a Fidesz-KDNP kapná a legtöbb voksot, a Jobbikot a választókorúak 8 százaléka, a szocialista pártot 6, az LMP-t 5 százalék támogatná. A biztos szavazók közül a Fidesz 62 százalék választaná, a Jobbikot pedig minden tizedik szavazó.

A felmérés szerint a leginkább elutasított párt az MSZP

A felmérés szerint a leginkább elutasított párt az MSZP, a megkérdezettek 41 százaléka semmi esetre sem szavazna rájuk. A válaszadók negyede biztos, hogy nem választaná a Jobbikot, 9-9 százalék pedig a Fideszre és az LMP-re nem voksolna. A Fidesz- és a Jobbik-szimpatizánsok több mint fele (56, illetve 57 százalék) sohasem szavazna a szocialista pártra, az MSZP- és az LMP-tábor hasonló arányban (53, illetve 57 százalék) utasítja el a szélsőséges Jobbikot.

A megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy jónak találja, ahogy a kormány az ország érdekében felhasználja kétharmados többségét. Ez több mint az áprilisban, ugyanis akkor erre a kérdésre 47 százalék válaszolt pozitívan. A mostani kutatás szerint a Fidesz-szimpatizánsok 76 százaléka, a Jobbik-tábor csaknem fele (43 százalék) tartja üdvözítőnek a kétharmados kormányzást, viszont lényegesen kevesebb (15 százalék) MSZP-támogató osztja ezt a nézetet.

Az összes megkérdezett 64 százaléka elégedett Orbán Viktor miniszterelnök munkájával, és csaknem 60 nappal a kormány megalakulása után majdnem 10 százalékkal emelkedett azok aránya (54 százalék), akik egyetértenek a kabinet tevékenységével. Mindez azt jelenti a Nézőpont Intézet szerint, hogy nincs hitelességi deficit, azaz a kormány iránti bizalom nem mutat csökkenő tendenciát; sőt még növekszik is.