A gyenge forint rossz a devizahiteleseknek, de jó a turizmusnak. Az utóbbi hetekben a határ melletti településeken megnőtt a bevásárlóturizmus és a Magyarországon nyaraló külföldiek száma is növekedhet.

Főleg gyümölcsöt, zöldséget, építőipari alapanyagot és ruhaneműt vásárolnak azok a szlovákok, akik a gyenge forint miatt a határ mellett lévő magyar városokba járnak boltba. Szlovák lapok úgy tudják, a vevők leginkább a putnoki, ózdi, kazincbarcikai és miskolci bevásárlóközpontokat kedvelik

, itt egyes termékeket akár harmadával olcsóbban is meg lehet vásárolni, mint otthon.

Örülnek a 280 feletti forintnak a Párkányban nyaraló szlovák és cseh turisták is. Esztergomban a helyiek egyre több, a szomszédból átruccanó vendégről számolnak be, és a szlovákiai vendéglátósok is szívesen szerzik be a konyhai alapanyagokat magyarországi nagykereskedőknél.

Nem csak a bevásárló-, hanem a nyaralókedv is megnőtt a gyenge forint hatására. A Balatonra és környékére legtöbben Németországból és Ausztriából érkeznek, de sok volt tavaly a lengyel és az orosz vendég is, a szlovák nyaralók száma pedig 40 százalékkal emelkedett. A vendégek leginkább Balatonfüredet, Balatonszemest és Keszthelyt kedvelik, de népszerű utazási célpont Zalakaros is.