A nordic walking nem tekinthető ősi sportnak, sőt, még csak 10-15 éves, amely eleinte a síelők szerelmeseinek nyári szórakozására szolgált a Skandináv országokban. Azóta szerte a világon elterjedt és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vajon mivel érdemelte ki az emberek figyelmét és szeretetét?

Ennek több oka is lehet. Először is talán azért, mert nem kell nagy erőfeszítés elsajátításához. Sokan ugyan azt gondolják, hogy a nordic walking nem más, mint gyaloglás, azzal a különbséggel, hogy bottal segítjük a mozdulatot. Alapvetően azonban a sífutás mozdulatait vette át, amelyben nagy szerepet kap a speciális kiképzésű bot is. Másik kedvező tulajdonsága, hogy bárki gyakorolhatja, kortól és nemtől függetlenül, ezért ú.n. „softsportnak” is nevezhető.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre
Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással.
Kocogás és a futás hatása a szervezetre>>

Harmadrészről számos igen előnyös hatást fejt ki a szervezetben. Fokozza az aerob teljesítményt, vagyis gazdaságosabbá teszi a szív-érrendszer működését, növeli a vitálkapacitást és az oxigénfelvevő képességet.

Ezáltal fokozza a szervek, szövetek, sejtek vitalitását, javítja a szervek működését.

Természetesen az izomzatra, az anyagcserére is kedvezően hat. Javítja a végtagok vérellátását, rugalmasabbá teszi az ízületeket, szalagokat, inakat és nem utolsó sorban fokozza az izomerőt.

A mozgáskoordinációt is javítja, amely különösen a csontritkulás talaján kialakult csonttörések megelőzésében nyújt kiemelkedő segítséget.
A fogyókúrázók ideális sportja

A fogyókúrázók ideális sportja, mivel az alacsonyabb, gyalogláshoz alkalmazott intenzitás mellett a szervezet legfőképp a zsírokból nyeri az energiát, amelynek „zsírégetés” a következménye. A reggeli órákban végzett nordic walking még jobban képes fokozni a zsírbontó folyamatokat.
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

Nem csak a betegségek megelőzésében, hanem azok kiegészítő terápiájában is ideális sport, hiszen néhány hónap rendszeres nordic walking után a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is 10-20 Hgmm-rel csökken. Emellett a nyugalomban mért percenkénti szívösszehúzódások száma – vagyis a nyugalmi pulzusszám – szintén csökken. Emellett a vesén keresztül kiválasztott mérgező anyagcsere bomlástermékek gyorsabban, nagyobb mennyiségben ürülnek. Balesetek, sérülések, műtétek utáni rehabilitációban is sokat segíthetnek, mivel az izomzat 90%-kát, egyenletesen átmozgatja.

A mindennapok menedzserei is jól járnak egy reggeli kiadós nordic walking-gal, mivel a sport hatására csökken a stresszhormon-szint, javul az általános közérzet és az endorfin-szint felszabadulás révén nő az örömérzet.
Nordic walking – Milyen eszközigénye van a sportnak?

Az irodában töltött órák alatti helytelen és természetellenes testtartás közömbösítésének is hatékony módszere, mivel nem csupán a mozgáskoordinációt fejleszti az ellentétes kar-láb mozdulatokkal, hanem a természetes testtartás felvételében és megtartásában is szerepet vállal. A hátizomzat megerősítésével csökkenti a munkahelyi stressz okozta váll-nyak-hátizom feszülést és a túlzásba vitt ülés hatására kialakult hát és derékfájdalmakat.
Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.
Hogyan érdemes mérni? >>

Milyen eszközökre van szükség? Először kell egy speciális nordic walking bot, amelynek egyik jellemzője, hogy karbon-üvegszálas, így az egészségre teljesen ártalmatlan. A bot speciális markolata garantálja a megfelelő technika elsajátítását. Természetesen a cipőt sem szabad elhanyagolni: nem csak a futó-, hanem a túracipő is szóba kerülhet a speciális nordic walking cipők mellett. A ruházatnak kényelmesnek kell lennie. Még egy borús, zord novemberi napon sem kell feltétlenül 3 rétegbe öltözni, ha van egy hőtartó, nedvszívó, hosszú ujjú kényelmes pólónk és hosszú nadrágunk. Azonban a sál, sapka, kesztyű mindig jól jön a hideg szél miatt.

Kiknek ajánlható a nordic walking? Szinte mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül. Az ülő munkát végzőknek, túlsúlyosoknak különösen. De a kismamák is előszeretettel gyakorolhatják. Mivel nem csak a prevencióban, hanem a betegségek kezelésében is segít, ezért javasolható magas-vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, csontritkulás, bizonyos daganatos betegségek esetében is.