A választókerületi határok átrajzolása országszerte a képviselőtestületek létszámcsökkentése miatt időszerű, mert a kevesebb képviselő arányosan kevesebb körzetből jut majd az önkormányzatokba. Miskolc jegyzője – mint a körzethatár átszabásának illetékese – július elején 28-ról 20-ra csökkente a városi választási egységek számát.

Mihalecz Péter határozatát azonban – arra hivatkozva, hogy az aránytalanul határozta meg a választók létszámát – városi fideszes képviselők megtámadták, ezért a másodfokon eljáró megyei főjegyző újraírta a határokat. A szocialisták szerint politikai alapon.

Az 1990 óta az önkormányzati választásokon körzetében eddig mindig győztes Bartha Györgynek például felosztották a választókerületét. Az MSZP-s politikus szerint ennek földrajzi vagy demográfia indoka nemigen lehetett, a körzethez ugyanis épp a kívánatos átlagnak megfelelő, 8300 választó tartozott. „Az a Kilián téri lakótelep tűnt el, ami 1990 óta egységes körzet volt. A Fidesz nem vállalta a nyílt, egyenes harcot, hanem sumák, aljas módszerekkel akarta eltávolítani azokat a szocialista jelölteket, akiktől tudták, hogy vereséget fognak szenvedni” – mondta Bartha György.

Ugyanígy eltűnt a választókerületi térképről a másik sikeres MSZP-s képviselő, Szebeni Péter körzete is. A szocialisták szerint erre az eredeti felosztásra panaszt tevő fideszes képviselőnek is ráhatása volt. Zsiga Marcell megkeresésünkre elismerte, hogy részt vett a körzethatárokról döntő tanácskozáson, de az eredményre nem volt ráhatással. „A döntést a főjegyző hozta. Elmondta véleményét az aljegyző asszony is és elmondtam a véleményemet én is, meg az osztályvezető, aki a körzethatárok kialakításában közreműködött, és ennek alapján hoztak egy javaslatot, ami még mindig nem a legjobb, de azokat az anomáliákat, amiket Miskolc jegyzője meghozott, azokat – ha nem is mindet – kiszűrte” – mondta a fideszes önkormányzati képviselő, aki az Országgyűlés tagja is.

Az elsőre kijelölt körzethatárok a Zsiga Marcell szerint teljesen irreálisak voltak, és nemcsak mert akár négyezres lélekszámbeli különbség is akadt köztük, de volt szerinte például olyan lakótelep, amelyből egy három lépcsőházból álló „szigetet” emeltek ki önálló választókerületté.