Már 323 ház dőlt össze, illetve vált lakhatatlanná az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és tartani kell attól, hogy ez még nem a végleges szám – közölte Ódor Ferenc (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke pénteken a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Miskolcon.

Ódor Ferenc elmondta: a megye 26 településén dőltek össze, váltak lakhatatlanná házak a nyár eleji árvíz miatt, és bár korábban a kormánynak 284 ilyen ingatlant jelentettek, a szám folyamatosan nő, mára elérte a 323-at. A jelenlegi helyzet szerint ennyi ingatlant kell újjáépíteni a megyében – tette hozzá.

A megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: várható volt, a szakemberek is jelezték, hogy az épületek száradása következtében ez a lista bővülni fog.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 3 milliárd 170 millió forint azonnali támogatást biztosít az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsult 317 magántulajdonú lakóházban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére. Mint mondta, bízik abban, hogy a kormányhatározat megszületése óta összedőlt vagy az összedőlés határán álló ingatlanok újjáépítése is felkerül a listára.

Szólt arról, hogy az újjáépítésre odaítélt összegből bontásra, romeltakarításra nem lehet költeni. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy a megsemmisült ingatlanok tulajdonosainak erre nincs pénzük.

Ezért a helyreállítási és újjáépítési bizottság úgy döntött: a megyei önkormányzathoz különböző szervezetektől, vállalkozásoktól, települési önkormányzatoktól, civilektől beérkezett pénzbeli adományokból összesen 40 millió forintot juttat mindazokhoz, akiknek a háza romhalmazzá vált. Portánként mintegy 120 ezer forint jut ebből a pénzből a bontásra – tette hozzá, megjegyezve: a bontási, romeltakarítási költségek ennek a háromszorosát teszik ki.

Ódor Ferenc azt is elmondta: óriási volt az összefogás, a segítségnyújtás az árvízkárosultak javára, és bár az árvíz levonult, sokan jelezték, hogy részt vennének a helyreállításban, az újjáépítésben is.