Az FBI által közzétett jelentés szerint 2008-ban az USA-ban összesen 188.698 kerékpárt loptak el. Míg a bringalopások száma kissé emelkedett, az autólopások száma csökkent az előző időszakhoz viszonyítva. A szakértő szerint a kerékpáros közlekedés népszerűsödése állhat az adatok mögött.

A fenti adatok a most publikált, 2008-as évről szóló „Bűnözés az USA-ban” című jelentésből származnak. A jelentéshez az adatokat országszerte mintegy 17.000 rendőrörs és egyéb rendészeti szerv szolgáltatta. A jelentés szerint a biciklilopások összesen 3,4%-át tették ki az összes kis értékű lopásnak az USA-ban 2008-ban, ami kis emelkedést jelent az előző évhez képest. A gépjármű lopások ugyanebben az időszakban az összes kis értékű lopás 26 százalékát tették ki. Érdekes adat, hogy az autó lopások száma kb. 10%-os csökkenést mutat 2007-ről 2008-ra.

Az FBI nem értékeli az adatokat, Dr. James Alan Fox kriminológus professzor (Northeastern University) viszont hajlandó erre: „Az alternatív közlekedési módok egyre nagyobb teret nyernek az autózással szemben. Az autólopások számának 10 százalékos csökkenése annak jele lehet, hogy jelenleg nagyobb a kereslet a kerékpárok, mint az autók iránt. A jelenlegi magas üzemanyag árak mellett az emberek kevesebbet utaznak autóval, mint korábban.”

Fox szerint a kerékpárlopások növekedése összefügghet azzal, hogy egyre több város igyekszik kerékpárbarát környezetet teremteni és népszerűsíteni a kerékpározást, mint egy zöld, alternatív közlekedési módot. A városok belső részein egyre több kerékpártároló létesül az utcákon, illetve a munkahelyek előtt. „ A kerékpártárolókat könnyű megtalálni, és könnyű hozzájuk férni is. Míg ezek a szerkezetek megkönnyítik a kerékpárosok számára a bringák elhelyezését, ugyanígy megkönnyítik a tolvajok dolgát is, akik az összegyűlt bringák közül válogathatnak.”

A Transportation Alternatives szervezet becslése szerint tavaly több mint 230.000 ember kerékpározott naponta New Yorkban, ami 28%-os emelkedés 2008-hoz képest. Ennek a növekedésnek egyik fő oka a szervezet szerint a kerékpárút hálózat fejlesztése volt. Ugyanekkor a város rendőrségi adatai szerint 2008-ról 2009-re a kerékpárlopások száma döbbenetes, 35%-os emelkedést mutatott New Yorkban.