„Hadat üzent” az utcai erőszaknak a múlt heti zavargások nyomán Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szerdán elbocsátotta az erőszakcselekmények által érintett párizsi körzet prefektusát, és egy volt rendőrtisztet nevezett ki a helyére.

Sarkozy emellett értekezletet hívott össze június 28-ra, hogy elemezzék „az egyes nomádok és cigányok viselkedése okozta problémákat. A fórum feladata lenne intézkedéseket kidolgozni az illegális táborok felszámolására, az ott élők nomádok kilakoltatása – tájékoztatott a francia elnök a szerdai kormányülést követően kiadott közleményében.

A múlt héten, pénteken azután törtek ki utcai zavargások a párizsi Saint Aignan-ban, hogy a rendőrök üldözés közben agyonlőttek egy 22 éves roma férfit. Luigi Duquenet egy kaszinó kirablását követően autójával a főváros Loire-de-Cher körzetében elmenekült egy rendőrségi ellenőrzés elől, de a rendőrök nyomába szegődtek és lelőtték.

A halálesetet követően a környéken utcai zavargások kezdődtek, amelynek során félszáz baltákkal felszerelkezett ember megtámadta a rendőrség épületét. A tüntetők autókat gyújtottak fel, rendőrökre lőttek, utcai jelzőlámpákat, berendezéseket tettek tönkre, egy villamost és egy pékséget is megrongáltak. A rendőrség szerda reggel két személyt őrizetbe vett a tüntetők közül, és remélik, hogy az elkövetkező néhány órában Duquenet tettestársai is feladják magukat.