Épül az első olyan ház az árvíz sújtotta Borsod megyei Felsőzsolcán, amely egy alapítvány és helyi vállalkozók összefogásával készül.

„Itt egy árvízben összedőlt ház újjáépítése zajlik”, olvasható azon a táblán, amely a körbekerített terület mentén helyeztek el.
A tulajdonos elmondta az önkormányzattól egy egyszeri húszezer forintos támogatást kaptak, albérletüket önmaguk finanszírozzák, a ház pedig egy helyi alapítvány segítségével épül – sorolta.

Kun Ágnes helyi lakos beszámolt arról is, hogy a munka egy hete kezdődött. „A múlt héten még semmi nem volt, most meg már a lábazatot rakják” – tette hozzá. Az épület hasonló lesz az összedőlt ingatlanhoz, mivel az műemlék jellegű volt, annak jegyeit igyekeznek visszaadni a mesterek.

Tóth Lajos, a Felsőzsolca Újjáépítéséért Alapítvány elnöke közölte: az összedőlt házakat fel kell építeni a városban, a munkát az alapítvány és a helyi vállalkozók segítségével végzik. Az szervezet kiegészíti az építkezéshez azt a forrást, amelyet a biztosító, illetve az önkormányzat nyújt a károsultaknak.

Kubus István műszaki vezető kitért arra, hogy sok összedőlt ház „Zsolca ékének” számított, hiszen a múlt jegyeit, építési örökségét tükrözték. Vályogból, vagy vert falból készültek annak idején. Emiatt igyekeznek az első ingatlant az eredetihez hasonlóan megépíteni, a ház szeptemberre készülhet el.

Hozzátette: 84 védett ház volt a településen, de összességében 130 olyan épületet mosott el az ár, amelyek a borsodi város jellegzetességei voltak.