„A megyei főjegyző politikai célokból szétverné Miskolcon a működő polgári érdekképviseleteket?” – címmel adott ki közleményt az MSZP miskolci szervezete.
Újabb jobboldali politikai pofont kapott a demokrácia és a magyar önkormányzatiság, miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző politikai hatalmánál fogva – de minden szakmaiságot nélkülözően – átrajzolta Miskolc önkormányzati választókörzeti térképét – állítják a Miskolci Szocialisták.

„A választókörzetek határait korábban a miskolci közigazgatásban jártas szakemberek a miskolci jegyző jóváhagyásával úgy határozták meg, hogy a város történelmi és szerves egységei (például a nagyobb lakótelepek) értelemszerűen egységes választási és egyben érdekképviseleti körzeteket alkossanak. Hiszen az azonos körzetben élőknek azonosak a napi ügyei, megoldandó feladatai és problémái is, így érdekképviseletük is így látható el a leghatékonyabban. Miskolc baloldali önkormányzati képviselői megdöbbentek, amikor a törvényességi jóváhagyásra átküldött körzethatárokat a megyei főjegyző az ésszerű elfogadás helyett – valószínűleg politikai nyomásra – átrajzolta. Természetesen ezt a „választási trükköt” az MSZP frakció nem hagyja szó nélkül, és az összes törvényi lehetőséget megragadja a helyzet tisztázásáért és a körzethatárok változatlanságáért.

Indokaik a következők:
– a miskolci lakosok által ismert és évtizedek alatt elfogadott területi egységeket indokolhatatlanul megváltoztatná, és ezzel a városfejlesztés lehetőségeit is feleslegesen bonyolítaná, – a választási körzetekben eddig becsülettel dolgozó képviselők munkáját a megyei főjegyző elértékteleníti, – egyben morálisan rombolja a társadalmat azzal, hogy a diósgyőri városrészben olyan közösségeket és hatékony érdekképviseleteket szakítana szét, amelyek az elmúlt hónapokban együtt vettek részt a terület áldozatos árvízi védelmében és a helyreállítási munkákban.

Így ahelyett, hogy a demokrácia lehetőségeire építve megőriznénk az összetartó lakóközösségeket, kihasználnánk azok társadalmi és nemzeti erejét, egyes politikusok és azok hivatalnok beosztottjai ezek szétverésén dolgoznak” – áll a szocialisták közleményében.