A szervezet szakadásaként értelmezi a gárda egy része, hogy a tagságnak csak fele lépett be az új formációba, a Magyar Nemzeti Gárdába. Borsodban ellengárda alakult, miközben az elégedetleneket a hungaristák csábítgatják.

Csak a lányok voltak zavarban – mesélte a HVG-nek a Magyar Nemzeti Gárda (MNG) minapi alakuló gyűlésének egyik résztvevője –, amikor szájról szájra érkezett az utasítás, hogy a pólókat ki kell fordítani. Minderre azért volt szükség, mert az eskütétellel csaknem egy időben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága házkutatást tartott Vass Zoltán gárdista, jobbikos országgyűlési képviselőjelölt XVI. kerületi ingatlanában, ahol – a csempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozó VPOP tájékoztatása szerint – több mint ezer, összesen egymillió forint értékű, azonosítatlan, feltehetően kínai eredetű pólót foglaltak le.

A gárdisták sebtében elrejtették a feliratot új, zöld egyenpólójukon, így elejét vették annak, hogy a pénzügyőrök firtassák a már használatba vett ruhadarabok származási helyét. A rendőrökkel is megalkudtak: szervezőik lepacsizták, hogy ha nem állnak alakzatba a rendezvényen, a közegek nem oszlatnak (a szétzavarás alapja az lett volna, hogy az MNG elődjeként számon tartott mozgalmat létrehozó egyesületet 2009-ben a bíróság betiltotta).

Ezzel együtt a gárdisták látták, ahogyan a rendőrök megjelenésekor testőrei kvázi kimentik a tömegből Kiss Róbert országos gárdafőkapitányt. Bár Kiss utóbb visszatért a helyszínre, távolléte nem növelte az ázsióját – kommentálták a történetet a szemtanúk. Gárdista bennfentesek tudomása szerint egyébként mintegy nyolcszázan írtak alá az MNG-nek „otthont adó” egykori polgári körnek, a Nemzet, Haza, Család Polgári Egyesületnek (HVG, 2010. június 26.), holott fénykorában a gárda 1500-nál is több tagot számlált.

A belső viszályokat a jelek szerint egyre nehezebben kezeli a testület, több megyében parancsnokot váltottak az utóbbi hónapokban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig megalakult az Egységes Nemzeti Gárda a „másként gondolkodó” Kraft Ildikó vezetésével. Mások mellett – az új egyesületről kapott nem kielégítő információkra hivatkozva, mondván, nem írja alá, hogy ismeri az alapszabályt, amit senki sem mutatott meg neki – kilépett a mozgalomból Erményi Tibor egészségügyi tiszt, a vezérkar tagja.

Folytatás a hvg.hu oldalán