Vállalja a kettős mércét a környezetvédelmi és vízügyi államtitkár. Illés Zoltán a kereskedelmi üzletláncokat nem sajnálja, a települések lakóiról ugyanakkor azt mondta: senki sem vesztheti el otthonát. Magyarországon több tízezer családi ház árterületre épült

.

Felsőzsolcán soha nem adtak ki építési engedélyt ártérre, sem az önkormányzat, sem elődje, a községi tanács. Az elmúlt hetekben a környéken több mint 280 ház dőlt össze az árvízben. A minisztérium felülvizsgálja, hogy a vízügyi igazgatóság évtizedekkel ezelőtt helyesen jelölte-e ki az árterületet.

A környezetvédelmi és vízügyi államtitkár egy négy évvel ezelőtti kormányrendelet módosítását kezdeményezi, amely az önkormányzatoknak lehetővé tette, hogy engedélyt adjanak ártéri építkezésre.

Illés Zoltán szerint nem fognak egyetlen magánházat sem lebontani, ám a jövőben nem kaphatnak majd engedély arra, hogy ártéren építkezzenek. A rossz helyre épített kereskedelmi vállalkozásokat törvényben köteleznék, hogy kössenek olyan biztosítást, amelyből kártalanítani lehetne a miattuk bajba kerülteket.