Több település lemaradt arról a listáról, amely az árvíz miatt tönkrement, összedőlt vagy lakhatatlanná vált ingatlanokat tartalmazza. A Borsod megyei Sajóecsegen, Boldván és Tolcsván is van olyan ház, amelynek az újjáépítése, a felújítása még várat magára.

Sajóecsegen, ahol a Sajó és a Bódva áradata is gondot okozott – a falu ugyanis a folyók torkolata közelében fekszik – utcákat öntött el az árvíz június elején. Hét ház állapota kritikussá vált, ezek az épületek egyelőre azért nem dőltek össze, mert aládúcolták valamennyit – közölte Rabi József, a település független polgármestere. A helyi védelmi bizottság elnökeként az áradat után az első dolga volt egyebek mellett e házakat aládúcoltatni, nehogy azok rászakadjanak valakire. Közvetlenül a kárfelméréskor itt is jegyzőkönyvben rögzítették az ingatlanok állapotát, ennek ellenére a település nem szerepel azon a listán, amely segítséget és forrást jelentene – tette hozzá.

Csabai Gyula (független), Boldva polgármestere azt mondta: településük szintén lemaradt az említett listáról, ott 16 ház – a statikusi szakvélemény alapján ebben az állapotában – lakhatatlan. Jelenleg ezek közül egy épületben (egy vályogházban) nem laknak, a többiben ideiglenesen ott tartózkodnak a lakók. A falakon repedések vannak, ezeket mindenképpen rendbe kell hozni – hangsúlyozta. A községben – Sajóecseghez hasonlóan – felvették a jegyzőkönyveket a házak állapotáról, de másolat nem maradt erről az önkormányzatnál. A polgármester arról is szólt: amint észrevették, hogy lemaradtak a listáról, azonnal jelezték ezt a Belügyminisztérium illetékeseinek.

Vojnár László, Tolcsva polgármestere azt közölte: szombaton kidőlt egy lakóház tűzfala a zempléni településen. Az épület címe bekerült a jegyzőkönyvbe, a házat életveszélyessé nyilvánították, az jelenleg mégsem szerepel a listán, így a tulajdonos egyelőre nem részesülhet az állam által biztosított támogatásból sem. A családot önkormányzati tulajdonú lakásban helyezték el. A polgármester megjegyezte, maga írta alá azt a jegyzőkönyvet, amelyen az szerepelt, hogy a lakóingatlan életveszélyes, azért is emlékszik erre határozottan, mert ezt az egy házat nyilvánították náluk lakhatatlanná.

Hozzátette: az önkormányzatnak egy krajcárja sincs. Négy árvíz érintette a falut, de eddig semmilyen vis maior támogatást nem kaptak.