Tizenöt hónap után ismét rajthoz áll Mikóczy Zoltán veretlen versenylova Overdose, amely erős ellenfeleket kapott

Vasárnap a Szlovák Derby egyik ezerméteres betétfutamában Overdose, a magyar csodaló is rajthoz áll. A veretlen ötéves telivér 15 hónap után versenyez újra.
„Ha nem fognak cigánygyerekek potyogni az égből, akkor semmi nem akadályozhatja meg a visszatérését” – nevetett Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa.

„Már a július 4-i Magyar Derbyn szerettük volna elindítani Overdose-t, de a jelentkezési határidő előtti munkája alapján úgy tűnt, még várni kell. Később viszont a ló mozgása, kedélyállapota egyértelműen jelezte, tele van energiával, futni szeretne, ezért versenyt kell adni neki” – tájékoztatott Mikóczy Zoltán.

Rengeteg szurkolót várnak
A július 18-i versenynapon két viadal jöhetett szóba: az olaszországi Gran Premio Cittá di Napoli, illetve a Pozsonyban rendezett Szlovák Derby. „Bár a nápolyi verseny már csak 88 000 eurós összdíjazása okán is vonzóbbnak tűnhet, mint a 10 000 euró összdíjazású pozsonyi, két nagyon fontos dolog is a szlovák főváros mellett szólt. Egyrészt megkíméljük a lovat a fáradságos utazástól, mivel elég vasárnap reggel elindulnunk, másrészt a szurkolók számára is sokkal könnyebben elérhető ez a helyszín. Valószínűleg nagyon sokan kíváncsiak lesznek Overdose visszatérésére, hiszen a rajongótábora napról napra növekszik, mind Szlovákiában, mind Magyarországon rengeteg szurkolója van” – mondta a dunaszerdahelyi vállalkozó.

Az ellenfelek érzik a lehetőséget
A szaksajtóban csak magyar csodalóként emlegetett Overdose eddigi 12 futamán nem talált legyőzőre, 2009 tavasza óta azonban patairha-gyulladás és egyéb komplikációk miatt nem versenyzett. „Az ellenfelek érzik a lehetőséget, nagyon jól tudják, ha most nem tudják megszorítani Overdoset, akkor soha. Ha a ló ezt a versenyt jól megoldja, az annyit lendít a formáján, hogy nem lesz ló a környékünkön, amely felvehetné vele a versenyt” – hangsúlyozta Mikóczy Zoltán, s hozzátette, az ötéves telivér ménnek nem lesz könnyű dolga az erős mezőnyben. „A futamban 11 ló indul, ebből 7-8 Közép-Európa élvonalához tartozik. Kiválóak a cseh sprinterek, Heat Set, El Hadji, Another True Story és De Roberto is.”
A verseny pikantériáját azonban nem a cseh, hanem a magyar ellenfelek adják majd. „Két hete az a Shamal Sally nevű kanca nyerte a Magyar Derbyt, amelynek én is résztulajdonosa vagyok, pedig sokan biztosra vették, hogy Tutanhamon fog győzni – magyarázta Mikóczy Zoltán. – Tutanhamon trénere, Kovács Sándor nagyon szeretne visszavágni ezért a váratlan vereségért, s két remek lovát, Városbírót és Muranót is rajthoz állítja Overdose ellen.” Soumillon helyett Hind Mikóczy Zoltán elismeri, világhírű lova (amelyről a New York Times címlapján is jelent már meg cikk) veretlensége nagy felelősség és nagy teher is. Mégsem aggódik amiatt, mi történik, ha Overdose esetleg nem elsőként ér be a célba a ligetfalui lóversenypályán: „Ilyen ez a sport, a lóversenyzésben semmi sem biztos. A ló tizenöt hónap után fog újra futni, s látszik, hogy szinte kicsattan az egészségtől, nagyon igényli a versenyt. A tréningen azonban sosem megy egy ló a maximumon, míg a versenyben 100, sőt 120 százalékos teljesítményt kell nyújtani.”
Mivel a belga Christophe Soumillonnak hétvégén a Német Derbyben vannak kötelezettségei, Overdose-t ezúttal az angol Gary Hind fogja lovagolni. „Rendkívül tapasztalt zsoké, óriási a rutinja – mondta Mikóczy. – Nagyon jó kapcsolatban vagyunk, 2008-ban ő nyerte Sunny Sammel az első Magyar Derbymet. Remélem, Overdose-zal is sikeres lesz.”