Az üvegeket, amely tökéletes állapotban vannak, 55 méteres mélységben találták meg a Balti-tengerben svéd búvárok. Sajtóhírek szerint szakértők máris úgy nyilatkoztak, hogy az üvegek tartalma mesés, és könnyedén megverik az eddigi legrégibb iható pezsgőt 1825-ből.

A megtalált 30 üveg pezsgőről azt gyanítják, hogy osztályon felüli Veuve Clicquot-ok. Feltevések szerint egy szállítmány részei lehettek, amelyeket XVI. Lajos küldött Nagy Péter orosz cárnak. XVI. Lajos volt az, akit a francia forradalom idején, 1793-ban lefejeztek.

Szakértők még vizsgálják a leletet, de ha bebizonyosodik a feltevés, akkor ezek a legrégibb, még iható pezsgők a világon, ráadásul a hideg és a sötétség még jót is tett nekik.

„Felvettük a kapcsolatot a világ legnagyobb és leghíresebb pezsgőházával, a Moët et Chandon-nal, és ők 98 százalékban biztosak abban, hogy a 30 üveg pezsgő Veuve Clicquot” – mondta a búvárcsapat vezetője.

A héttagú svéd búvárcsapat egyéként július 6-án találta meg a címkék nélküli pezsgőket, a finn Aaland szigeteknél, közel egy hajó roncsaihoz. Christian Ekström szerint a dugókon van egy horgony-jel, amit csak a Veuve Clicquot használ.

A Veuve Clicquot 1772-ben készítette az első pezsgőket, amelyeket tíz éven át érleltek. „Nem származhatnak az 1782 előtti időből, és nem készíthették őket 1788 és 89 között, amikor a forradalmárok szétverték a pezsgőtermelést” – közölte Ekström.

Ekström felbontotta az egyik üveget, majd megkérte az aaslandi borszakértőt, Ella Gruessnert, hogy kóstolja meg. A válasz kifejező volt:”abszolút mesés”.

A szakértő azt mondta, hogy a jégszekrényében tartja az üveget, és öt percenként kihúzza a dugóját, hogy megszagolja a nedűt, aztán megcsípi magát, hogy valóban a mennyországban van-e.

A pezsgőnek egyébként sötétarany színe és nagyon intenzív aromája van, a szakértő szerint közel sem annyira száraz, mint a ma gyártott pezsgők. Szakértők szerint palackonként 53 ezer euró is lehet a kikáltási, árh de ha bebizonyosodik, hogy valóban XVI. Lajos pezsgője, ez több millióra is emelkedhet.