Az Alkotmánybíróság szerint nincs akadálya annak, hogy aláírásgyűjtés induljon a bunyevácok nemzetiséggé nyilvánítása érdekében

– ismertette testület döntését szombati számában a Népszabadság.
A lap beszámolt arról, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az Országos Horvát Önkormányzat beadványát, és szabad utat engedett a bunyevác kezdeményezésnek.
Ezer támogató aláírást kell összegyűjteni, ami egyszer már sikerült, de 2006-ban az Országgyűlés nagy többséggel a bunyevácok elismertetése ellen szavazott.

A Népszabadság szerint a horvátok aligha fognak belenyugodni a bunyevácok elismertetésébe. Az Országos Horvát Önkormányzat vezetője korábban kijelentette: a bunyevácok önálló nemzetiséggé nyilvánítása egyenértékű lenne azzal, mintha valaki kétségbe vonná, hogy a székelyek vagy a csángók a magyarsághoz tartoznak-e. A bunyevácok Horvátországban nem számítanak külön népcsoportnak, Szerbiában igen.

A jogi hercehurcával a horvátoknak annyit már mindenképpen sikerült elérniük, hogy a bunyevácok kifutottak az időből, és az őszi kisebbségi választásokon még semmiképpen sem indulhatnak a szavazatokért – olvasható a cikkben.