Tunézia lakossága kb. 10 millió. Jelenleg a friss adatok szerint kicsit több, mint 8 millió turista van az országban. Tehát kb. minden helyi lakosra jut egy turista. Nem véletlen, hogy itt mindenki szereti a külföldieket, és mindent megtesznek, hogy az ember jól érezze magát.

Ezt persze turistaként megélni jó. De ha belegondol az ember, hogy itt gyakorlatilag egy egész ország megtanulta, hogy a külföldieket szeretni kell, és a külföldiek jót és nem rosszat tesznek nekik, akkor talán érthető, miért mondom idén is: a hazai idegenforgalommal foglalkozókat ide küldeném kötelező tanulmányútra.

Mindezt ráadásul úgy, hogy hagyományosan arab kultúrára építve, afrikai szokásokkal együtt is az európaiak is jól érzik magukat. Persze ez más jogi környezet. Egy nagyon egyszerű példa: a dohányzás sehol sem tilos. A transzfer buszon minden ülésnél volt hamutálca.

Amit itt tanulni lehet, az a viselkedés és a hozzáállás. A mosoly, a segítség, és a segíteni akarás. Ezt kellene megtanulni minden siófoki, budapesti, hévízi stb. szállodásnak, pincérnek, takarítónak, mindenkinek. És akkor majd szeretnek ide is jönni a népek. Vissza-visszatérve.

Érdekes egyébként, hogy az internetes marketingnek itt szinte nyoma sincs. Nem botlok úton-útfélen webcímekbe, nem kérdezték sehol az e-mail címem. Itt minden offline, és bár van a szállodaláncnak is weblapja, ráadásul lehet netezni (és sokan használják is), mégsem tolják elém ezeket az infókat. Igaz, az arab kultúrában a személyes eladás a lényeg, és az internet ugye pont arra nem igazán való. Így nem is csodálkozok rajta különösebben, sőt, nem is hiányzik. Jó ez így.

Hiszen itt minden a pihenésről szól. És persze arról, hogy itt költsd el a pénzed, mert akkor neked még jobb lesz.