A katasztrófavédelem szerint a BorsodChem üzemében történt műszaki üzemzavar nem volt súlyos mértékű, a legnagyobb gond, hogy nem értesítették őket. Ugyanakkor a cég egyik munkatársa szerint a robbanás nyomán a csavarok puskagolyóként repültek, súlyosan mérgező vegyi anyag szabadult ki , s a sérülés is olyan, hogy alighanem a szokásos nyári leállást is előbbre kell hozni.
 Kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy a cég közleményének megfelelően a város vagy a környező lakosok nem voltak veszélyben és személyi sérülés sem történt.

De az csak a szerencsének köszönhető, hogy az üzemben sem sérült meg senki. Elmondása szerint hétfőn hajnalban azért következett be a robbanás, mert az egyes számú TDI üzem határában fekvő két hőcserélő közül a jobboldali túlmelegedett. Emiatt hatalmas nyomás keletkezett a hőcserélőben, aminek zárópalástja egy idő után lerobbant. A fedél „derékba kapta az üzem mellett húzódó kábelcsatorna acél tartóoszlopát”, ami jelentősen eldeformálódott. A fedél lefogató csavarjai puskagolyóként repültek minden irányba – tette hozzá forrásunk.

Emellett izocianát is a levegőbe került. Szerencsére ez a belélegezve nagyon mérgező anyag sem okozott sérülést, de az már igen nyugtalanító, hogy egyáltalán megtörténhetett. Hozzátette: az is rendkívül aggasztó, hogy a gyárnak van olyan jelező védelmi rendszere, amit ilyenkor használhattak volna, ám nem volt riasztás a készülő robbanásról – pedig, mint állítja, ennek biztosan voltak jelei.

Véleménye szerint az üzemben most akkora a kár, hogy a BC rendszeres nyári leállását is előre kell hozni augusztusról, s az üzem aligha indul újra rövid időn belül-írja a nol.hu