Ki vállalja be Gyurcsány őrizetbe vételét?

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott olyan iratokat adott át a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte alátámasztják a sukorói ingatlancsere ügyében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. A Népszava az ügyet összefüggésbe hozza az idén esedékes legfőbbügyész-választással is. A lap forrásai szerint ugyanis a vádhatóság vezetője az lehet, aki „bevállalja” Gyurcsány őrizetbe vételét.
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán olyan iratokat, jegyzőkönyveket, belső feljegyzéseket adott át a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt „erősítik””, hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét.

Példaként ismertette a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének, Nagy Jánosnak a feljegyzését, amelyben – mint mondta – az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására úgy, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a telekcserét végre kellett hajtani.

– A volt miniszterelnök konkrét információval bírt az egész jogügyletről, és ő volt az, aki miniszterelnöki szinten koordinálta az egész telekcserét – idézi az MTI Budait. A megbízott szerint egy kormányfő nem adhat konkrét utasítást ilyen esetekben, ezzel ugyanis a hivatali visszaélés valamilyen kategóriáját valósíthatja meg.

Budai szerint a sukorói telekcsere ügyében „teljesen egyértelmű”, hogy az előző kormány hivatalnokai szándékosan akadályozták a nyomozást, illetve nem biztosították a nyomozóhatóság részére azokat az iratokat, amelyek a felelősség tisztázásával kapcsolatban egyértelműek lettek volna.

„Már első rátekintésre releváns az ügyben”

Az MTI kérdésére a nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban azt mondta, információi szerint az ügyben tanúkihallgatások zajlanak, és új szakértői vélemény készült el. Véleménye szerint „előbb-utóbb” gyanúsítások is történnek majd; még nem Gyurcsány Ferenc gyanúsítása, hanem más szereplőké. Példaként azt mondta, hogy szerinte Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának a felelőssége, valamint az ügyben eljáró más beosztottaké előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: az átadott okiratok között több olyan is van, amely „már első rátekintésre releváns az ügyben” és eddig nem állt az ügyészség rendelkezésére. Közölte, a „pillanatnyi mérleg” szerint nincs gyanúsított az ügyben, és jelenleg szeptemberig van meghosszabbítva a nyomozás határideje. Fazekas Géza hozzátette: a nyomozás során több olyan megkeresése is volt a főügyészségnek különböző állami szervek felé, amelyre nem kapott teljes körű választ.

„Bevállalja” Gyurcsány őrizetbe vételét

A Népszava mai számában Veres Jánost idézi, aki a lapnak azt mondta: sem a Budai által hivatkozott jegyzőkönyvről, sem utasításról nem tud, ő maga ugyanis biztosan nem adott közvetlenül utasítást senkinek az ügyben. Emlékeztetett, hogy a befektetővel folytatott tárgyaláson ő részt sem vett, a megbeszélésen a Pénzügyminisztériumot más képviselte. Ami pedig a kormányülés jegyzőkönyvét illeti, emlékei szerint a kérdés egyszer szerepelt a kabinet előtt, amikor a beruházást kiemelt projektté minősítették. „Mondhat Budai bármit ebben az ügyben nekem semmilyen szerepem nem volt” – nyilatkozta a napilapnak.

A Népszava az ügyet összefüggésbe hozza az idén esedékes legfőbbügyész-választással is. A lap forrásai szerint ugyanis a vádhatóság vezetője az lehet, aki „bevállalja” Gyurcsány őrizetbe vételét.

2,5 milliárd állami támogatás

Budai Gyula múlt hét pénteken, a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: az államnak másfél milliárd forintos kárt okozott ingatlancsere. „Ráadásul attól a perctől kezdve, hogy a Gyurcsány-kormány a sukorói kaszinóépítési tervet kiemelt állami beruházásnak nyilvánította, a kabinet 2,5 milliárd forintos állami támogatást is odaítélt. Tehát az izraeli-amerikai befektetők minden segítséget megkaptak a kormánytól ahhoz, hogy hozzájussanak a velencei-tavi területhez.”

Pár napja pedig az ATV-ben jelezte: Gyurcsány Ferenc és Veress János felelősségét is felvetik a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban azok az iratok, amelyeket szerdán fog eljuttatni a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Budai akkor azt is említette, hogy korábban a földalapkezelő ellenőrző bizottságának tagjaként, hivatalos úton jutott az említett iratokhoz.

Óriási politikai nyomás a vagyonkezelőn

A megbízott szerint nem a befektetéssel, vagy az ebből származó munkahelyteremtéssel van probléma, hanem azzal, hogy akkor született döntés a beruházásról, amikor a befektetőnek még nem is volt tulajdonában a csereterület, illetve semmilyen engedélyük nem volt, a koncessziós engedélyt a kaszinóra például Budai szerint Veress János intézte soron kívül.

A tévéműsorban Budai elmondta, tavaly nyilvánosságra hozott egy belső jegyzőkönyvet, amelyben az állami vagyonkezelő vezetői leírták, hogy milyen jogszabályok alapján nem lehet ezt a beruházást megvalósítani. Ennek ellenére, amikor konkrét szakmai érvek hangzanak el, az látható, hogy valóban óriási politikai nyomás van a vagyonkezelőn – tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében-írja a 168ora.hu