Kora estére sikerült megfékezni a lángokat a Szlovák Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek pozsonyi telephelyén

, ahol az eddigi információk szerint egy acetilénnel teli palack felrobbanása miatt ütött ki tűz csütörtökön délelőtt.

A Vírustani Kutatóitézet hatemeletes, éppen átalakítás alatt álló épületében két emelet égett ki. A 15 tartálykocsival felvonuló 45 tűzoltó a lángokat megfékezte, már csak a kisebb tűzfészkeket kell felszámolni. Az anyagi kárról egyelőre nincs becslés, de több millió euróra tehető, mert kutatók drága műszerei, berendezései mentek, mehettek tönkre. Odavesztek olyan onkológiai és influenzával kapcsolatos laboratóriumi kutatások (rész)eredményei is, amelyek felbecsülhetetlen értékűek.

A fő cél most az, hogy az épületben mielőbb megújulhasson az áramellátás, mert az ott tartott kétezer kísérleti patkány klímaberendezését és a kísérletek során vett minták tárolására használt fagyasztókat működtetni kell. Egyes sajtóértesülések szerint vírusok kerülhettek a környezetbe, ám ezt az akadémia határozottan cáfolta, mondván, a vírusok tárolására vonatkozó előírások nagyon szigorúak.

Az akadémiai intézmények telephelyén működik a köldökzsinórvért feldolgozó szlovák cég is. Ennek egy részét a tűz miatt ugyancsak evakuálni kellett; a laboratóriumi vizsgálatokat előreláthatólag pénteken folytatják A cég máris közölte a nyilvánossággal, hogy az ügyfelektől levett köldökzsinórvért nem érinti a tűz, mert a vállalkozás raktára Besztercebánya közelében van.

A TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozó szemtanúk szerint a tűz nem terjedt volna el annyira, ha a tűzoltók nem a bejelentéstől számított 15-20 perc múltán jelennek meg a helyszínen. A hatóságok külön válságstábot állítottak fel, a telephely melletti forgalmas főutat teljes szélességében lezárták a forgalom elől, ami bonyolítja Pozsony közlekedését.