Órák óta nem tudják megfékezni a lángokat a Szlovák Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek pozsonyi telephelyén

, ahol az eddigi információk szerint egy acetilénnel teli palack felrobbanása miatt ütött ki tűz csütörtökön délelőtt.

Egyes sajtóértesülések szerint vírusok kerülhettek a környezetbe, ám ezt az akadémia cáfolta.

Az oltásban 15 tartálykocsival vesz részt több tucat tűzoltó nemcsak Pozsonyból, hanem a környékbeli városokból is.

Az akadémia több intézményének hatemeletes, éppen átalakítás alatt álló épületében két emelet égett ki, a tüzet teljes egészében még délután sem tudták megfékezni. Az anyagi kárról egyelőre nincs becslés, de eurómilliókra tehető, mert kutatók drága műszerei, berendezései mentek, mehettek tönkre. Odavesztek olyan onkológiai és influenzával kapcsolatos laboratóriumi kutatások (rész)eredményei is, amelyek felbecsülhetetlen értékűek.

A Szlovák Tudományos Akadémia tájékoztatása szerint – egyes híradásokkal ellentétben – vírusok nem kerültek a környezetbe.

 

Az akadémiai intézmények telephelyén működik a köldökzsinórvért feldolgozó szlovák cég is. Ennek egy részét a tűz miatt ugyancsak evakuálni kellett; a laboratóriumi vizsgálatokat előreláthatólag pénteken folytatják A cég máris közölte a nyilvánossággal, hogy az ügyfelektől levett köldökzsinórvért nem érinti a tűz, mert a vállalkozás raktára Besztercebánya közelében van.

A TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozó szemtanúk szerint a tűz nem terjedt volna el annyira, ha a tűzoltók nem a bejelentéstől számított 15-20 perc múltán jelennek meg a helyszínen.