Árvíz után lassan folydogálnak a pénzek

Még 17 településnek kell várnia arra, hogy megkapja az árvízi védekezés második szakaszára kiadott pénzt az államtól. A települések közé tartozik Miskolc – ahol majd’ 34 millió forintra számítanak – és Edelény is. De várniuk kell azoknak is, akik az áradás miatt nincstelenné váltak – nekik házanként 10 milliós támogatást ígértek.

Nő az elégedetlenség
Egyre nő az elkeseredettség és a félelem a boldvai árvízkárosultak közözött – tudta meg a Roma Sajtóközpont (RSK). Romák egy csoportja Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanhoz fordult, hogy vizsgálja felül az adományok kiosztását. Az árvízkárosultak állítása szerint ugyanis az eddig kiosztott adományokból azok is kaptak, akinek házát el sem érte az árvíz. Csabai Gyula, Boldva polgármestere jelezte, hogy az önkormányzat eddig 70 kempingágyat osztott szét, de ennél jóval többre lenne szükség, mivel legalább 129 házat tett tönkre az árvíz.
Eközben nem tudni, hogy mi lesz azokkal, akiknek lakóházai ugyan nem mentek teljesen tönkre, ám minden ingóságukat elveszítették a házukban hosszan álló víz miatt. Adományokban viszont nincs hiány.

Több árvíz sújtotta településnek is várnia kell a védekezésben nyújtott állami támogatás második részletének kifizetésére – derült ki a lapunk által készített felmérésből, ahogyan a tegnapi kormányülést követő tájékoztatón is ez hangzott el. Összesen 17 olyan település van, ahol a védekezés költségeit még nem kapták meg az államtól. A lakóházak újjáépítéséhez nyújtott pénzeket is szigorú feltételekhez kötötték, így azokat sem könnyű gyorsan megkapni. A legrosszabb a helyzet Felsőzsolcán, ahol 173 ingatlan ment teljesen tönkre. Ezért a település újjáépítésre 1,73 milliárd forintot kap az államtól, de még ezt a segítséget is kevésnek tartják. Az alpolgármester, Eszlényi György lapunknak nyilatkozva korábban elmondta, hatalmas problémát okoz az is, hogy az újjáépítési feladatokkal hatalmas terheket rónak rájuk. Egyúttal jelezte: mivel őket érte a legtöbb kár, egyedi elbírálásban kellene részesülniük.

Megjegyzéseire válaszolt tegnap Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság újonnan kinevezett igazgatója, egyben az árvízi védekezést koordináló miniszteri biztos. Tudatta például, hogy a belügyminiszter és a közigazgatási miniszter együttes utasítást adott ki, amelyben kötelezték a térség államigazgatási hivatalát, hogy segítse a települést a pénzek elosztásában, rendeletek megalkotásában. Emellett kihelyezett építési hatóságokat is létrehoznak az újjáépítések gyorsításához, ahol soron kívül, illetékmentesen döntenek engedélyekről. Mindez nem csak Felszőzsolcára érvényes, hanem a többi szorult helyzetben lévő önkormányzatra is. A kormányzat felkérte Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, hogy a számlájukon lévő adományokból összegyűlt pénzzel támogassák azt a közmunkaprogramot, amelyet a házak elbontására indítottak. Erre ugyanis az állam nem ad külön pénzt.

Sőt, nem kap pénzt az a tulajdonos sem, akinek ingatlana nem megsemmisült, csak károsodott. Márpedig ilyenből több van, mint összedőlt épületből. Edelényben például 25 ház dőlt össze – emiatt 250 milliót kaphat majd a település -, de 150 állt tartósan víz alatt – tudta meg lapunk a város polgármesterétől. Molnár Oszkár arról is beszámolt, hogy jelenleg a munkát ingyen vállaló tervezők dolgoznak azért, hogy a 14 rendelkezésre álló tervből a lakosokkal együtt kiválasszák, hova, milyen ingatlant építsenek fel. Molnár arra is kitért, hogy a 150 sérült, esetenként lakhatatlanná vált ingatlan ügyében még nem kaptak tájékoztatást a kormánytól. Egyúttal jelezte: nagyon sok támogatást kaptak például a Vöröskereszttől és az Ökumenikus Szeretetszolgálattól, ezek elosztásáról épp tegnap döntöttek. Nehezíti viszont a helyzetet, hogy vannak olyan adományok – például tartós használati eszközök: mosógépek, hűtők, bútorok – amelyek ugyan fontosak, ám ház nélkül nem tudják hova tenni őket. A polgármester a teljes kárt 2 milliárdosra becsülte.

Becsült károk – az eddigi adatok alapján
– 110 milliárd forint az agrárkár
– 21 milliárd forint az állami utakban és hidakban keletkezett kár
– 10 milliárd forint az önkormányzati utakban és hidakban keletkezett kár
– 14 milliárd az állami szervek többletkiadása
– 5,1 milliárd az árvízi védekezés költsége
– 3,17 milliárd a 317 elpusztult épület újjáépítése
Az edelényihez nagyon hasonló a helyzet Szikszón. Ott 6 ingatlan ment teljesen tönkre, ám 339 megsérült. A teljesen összedőlt ingatlanok után összesen 60 millió forintot kaptak – jelentette be Bakondi György, megjegyezve: a település összesen három alkalommal nyújtott be igényt a kormányhoz és 160 millió forintot kértek. Ebből maradt nekik 60 millió. Nagy is volt a csalódás Szikszón, olyannyira, hogy 300 árvízkárosult demonstrált kedd este, mivel a kormány szerintük cserbenhagyta őket azzal, hogy a magántulajdonú ingatlanokban keletkezett károkat nem téríti meg. A Vadász patak áradása után a kormány az összes magáningatlanban elvégeztette a kárfelmérést, és ezzel azt az illúziót keltették az emberekben, hogy számíthatnak a térítésére – mondta korábban Füzesséri József polgármester. Erre reagálva Bakondi tegnap azt közölte, hogy nem lenne szabad politikai előny kovácsolásával próbálkozni ilyen helyzetekben. (Füzesséri szocialista-szabad demokrata jelöltként lett polgármester.)

Nem jár közelebb az újjáépítéshez Szendrő sem, ahol 17 ház dőlt össze, vagy vált lakhatatlanná. Az önkormányzat kedden rendkívüli testületi ülésen dönt majd arról, hogy a károsultak milyen feltételek szerint igényelhetnek térítést. A lakosok – alapvetően minden érintett településen – csak ezt követően nyújthatják be kéréseiket, és nevezhetik meg a számukra szükséges összegeket. Erre 10 nap áll rendelkezésükre, ami után az önkormányzat megvitatja a segítség kiutalásának lehetőségeit. A város jegyzője, Vidó György jelezte: a kormány – egy múlt héten hozott határozatában – szigorú feltételekhez kötötte a támogatás kiutalását; így az egyes települések vezetésének is aszerint kell eljárnia. Pénzt emiatt nem látott a település, de a jegyző szerint – bár a kárfelmérések befejeződtek – egyelőre nehéz megmondani, pontosan mennyire is lenne szükség. Az előzetes becslések szerint a százmillió forintot is meghaladják a Szendrőt ért árvízkárok. (Bakondi tegnap elmondott szavai alapján összedőlt házanként kapnak majd 10 milliót, tehát összesen 170 millió forint juthat Szendrőnek – a szerk.) Miskolcon sem egyszerű a helyet: ott a közvetlen védekezésre eddig 51 millió forintot kaptak, és várnak még 33,9-et. Miskolc kárigénye egyébként több százmilliós nagyságrendű volt. Azt is megtudtuk, hogy jelenleg a helyreállítási munkálatokra kért pénzek ügyében tart ellenőrzéseket a kormány.

Az egyébként, hogy több településen sem fizették még ki a védekezés második szakaszának költségeit azért lehet, mert ezeken a településeken még pontosításokra van szükség. Ez derült ki legalábbis Bakondi György szavaiból. Mint a kormánybiztos közölte: összesen 37 település polgármestereivel, jegyzőivel tárgyalt, ahol tudatták velük az igénylésekre vonatkozó szabályokat. A települések felével még nem sikerült megállapodni. Bakondi szavaiból az is kiderült, hogy Borsod megyében az óvodák, bölcsődék és egyéb közösségi építmények helyreállításán túl a fejlesztést is finanszírozza a kormány. A „Makovecz Imre nevével fémjelzett” tervezőcsoport ennek keretében körülbelül 5 milliárd forinttal gazdálkodhat majd a belügyi tárcához tartozó projektben.
népszava összeállítás