A bugyit nem de a harisnyákat és a nyakkendőket levehetik a minisztériumokban

Késnek a vonatok Debrecen és Budapest között, mert a hőség miatt csak lassabban közlekedhetnek. Egyelőre marad a hőség, vasárnap egy egész kis enyhülés várható

.

Mivel a nagy hőség veszélyes lehet a vasúti közlekedésre, a MÁV Zrt. néhány vonalon korlátozza csütörtöktől a sebességet. Így 5-20 percet is késhetnek a vonatok.

Csütörtökön 11 órától a Budapest – Hatvan vasútvonal Gödöllő és Aszód közötti szakaszán 60 km/órás, míg a Budapest – Kunszentmiklós-Tass vonal teljes szakaszán 50 km/ órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A Debrecen-Nyírábrány, illetve a Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka vonal több szakaszán 15-20 perccel is hosszabb lehet a menetidő.

Ha a sínek 45 fokosra melegednek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet rendelhet el, és további sebességkorlátozásokat vezethet be. A nagy forróság miatt ugyanis a pályák deformálódnak, és csak éjjel, amikor a sínek hőmérséklete csökken, lehet rendbe hozni.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a hőség miatt könnyített ruhában dolgozhatnak a minisztériumokban a munkatársak. Ez azt jelenti, hogy a nőknek nem kötelező a harisnya, a szoknya pedig rövidebb is lehet, s a férfiak esetében eltekintenek a nyakkendő és a zakó viselésétől.

Vasárnap lesz egy kis enyhülés

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az ország egészére piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). valószínűleg szombaton lesz a legmelegebb.

Csütörtökön a közép- és dél-dunántúli régióban viharokra kell számítani, ezért narancssárga riasztást adtak ki. A felhőszakadást néhol 90 kilométer/órát meghaladó erősségű szél, valamint jég is kísérheti. Pénteken az elmúlt napohoz hasonló hőség várható, szombat lesz valószínűleg a hét legmelegebb napja.
K EPA20100712041
Mowgli kutya a nyelvét lógatva hűsöl egy árnyékos helyen a németországi Wackernheimban

Szombat éjjel, vasárnap egy hidegfront éri el hazánkat, emiatt többfelé alakulhatnak majd ki záporok, zivatarok; de csak kis lehűlésre számíthatunk, a jövő hét elején-közepén viszont visszatér a kánikula.