Hogyan gyártsunk pokolgépet házilag, mit vigyünk magunkkal a hátizsákunkban, ha dzsihádra (szent háború) készülünk, hogyan titkosítsuk üzeneteinket: ezekre ad választ az al-Kaida arab-félszigeti szervezete (Aqpa) új, angol nyelvű folyóiratában.

A 67 oldalas Inspire (Ihlet) című lapot vasárnap adták ki első alkalommal – közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ. A szervezet szerint a magazint a szélsőséges csoportokat megcélzó Al-Fadzsr Médiaközpont adta ki. A cserkészek kézikönyvének stílusában készült lap változatos témákat dolgoz fel. A folyóiratból megtudhatjuk, hogyan “készítsünk pokolgépet anyu konyhájában”. A szerzők tudomásunkra hozzák, hogy egy-két napos munkával már 10 ember halálát okozó robbanószerkezetet hozhatunk létre, míg ha kicsit több időnk van a küldetésre, akkor egy hónap alatt gyártott pokolgéppel már több tucatnyi embert megölhetünk.

Aki pedig célpontot keres, annak ott van például az amerikai Molly Norris: ő volt az, aki május 20-ára meghirdette a “mindenki rajzoljon Mohamedet” napot. Az iszlám istenkáromlásnak tartja a próféta ábrázolását. Az egyik szerző Európa és Amerika muszlimjaihoz intézve szavait azzal büszkélkedik, hogy tálcán kínálják a hívőknek a haditechnikát, megspórolva nekik az al-Kaida személyes felkeresésével járó fáradalmakat.

A jó dzsihádista nem cipel túl nehéz csomagot, de táskájából sohasem hiányozhat a vallásos irodalom, a cukor, a gyufa, az elem, a karóra, a váltócipő és a tusfürdő. A szent háború közben sok mindenre kell figyelni: ha valaki harcba száll az “ügyért”, mindegy, hol tartózkodik, fontos, hogy folyékonyan beszélje a helyi nyelvet és ismerje a szokásokat.

A magazin a telefonhasználat és az elektronikus levelezés veszélyeire is felhívja a figyelmet, valamint hangsúlyozza a titkosítás fontosságát. Aki azonban azt gondolná, hogy a folyóirat technikai kézikönyv, nagyot téved: a lapból nem hiányzik a lelki táplálék sem. Ez többnyire a merénylők előtt tisztelgő versek, az al-Kaida vezetői, Oszama bin Laden és Ajman az-Zaváhiri üzenetei, és szélsőséges vezetőkkel készített interjúk formájában jelenik meg.