Több százan kísérték utolsó útjára Feledy Gyulát

szerdán Miskolcon a Szentpéteri kapui temetőben; a Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, festőművész életének 83. évében július 3-án hunyt el.

Ravatalánál Káli Sándor, Miskolc polgármestere kiemelte: Feledy Gyula most elment barátaihoz, Reisz Károlyhoz, Würcz Ádámhoz, Lenkey Zoltánhoz.

Ez egy világbajnok csapat, és „te micsoda csapatban játszottál, világsztárokkal teletűzdelt csapatban” – fogalmazott Káli Sándor. Mint hozzáfűzte, Miskolc Feledy Gyulával együtt továbbra is abban hisz, hogy a kultúra várost épít.

Kőnig Frigyes, a Képzőművészeti Egyetem rektora arról beszélt, hogy Feledy a huszadik század második felének egyik legkiemelkedőbb grafikusa volt. Megjegyezte: a kiváló művészek azért lettek korszakalkotók, mert felismerték a változás szükségszerűségét. A rektor hangsúlyozta: Feledy Gyulának is köszönhető, hogy Miskolcot sokan a mai magyar grafika fellegvárának tartják, és „ez a fellegvár már túlnő az ország határain”.

Feledy Gyula a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren születetett 1928-ban. Az 1950-es évek közepén jelentkező új grafikus nemzedék markáns képviselője Budapesten és Krakkóban tanult, Miskolcon alkotott, tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Kezdeményezésére jött létre a Miskolci Grafikai Műhely és az Országos Grafikai Biennálék sorozata.

A grafikus és festő tevékenységét Kossuth- és Munkácsy-díjjal, érdemes és kiváló művészi kitüntetéssel ismerték el.