A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, mert véleményük szerint a Jobbik monori alapszervezete a cigány rászorulóknak nem adott az összegyűjtött adományból a Borsod megyei Szalonnán

.

A TASZ közleménye szerint a Jobbik monori alapszervezete adományokat gyűjtött, illetve jelenleg is gyűjt árvízkárosultak javára. A Borsod megyei Szalonnán 17 házat sújtott az árvíz, ebből ötben romák laknak. A településen a párt egyik aktivistája osztotta az adományokat, ám a roma károsultaknak származásuk miatt nem adott semmit, míg olyan nem roma származású Jobbik szavazóknak juttatott az adományokból, akiket elkerült a víz. Az adománygyűjtésekről az interneten közzétett egyes felhívások hangsúlyozzák, hogy a szállítmányokat csak „magyaroknak” juttatják.

A TASZ véleménye szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében a pártok az egyenlő bánásmód követelményét általánosságban, minden jogviszonyukban, minden eljárásuk, intézkedésük során kötelesek megtartani. Azzal, hogy az adományozottak köréből kizárják a roma származású károsultakat, közvetlen hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket. Ezért a TASZ az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.