Egy tábort alkotott hétfőn a Jobbik és az MSZP az árvízi védekezés és helyreállítás bírálatában a parlamentben.


A Jobbik frakcióvezetője a Borsod és Szabolcs megyében tett múlt heti látogatásának tapasztalatait összegezte napirend előtti felszólalásában. Vona Gábor fosztogatásokról beszélt, majd bejelentette, hogy a nemrégiben alapított Magyar Nemzeti Gárda tagjai leköltöznek az árvíz- vagy viharsújtotta településekre, hogy a kormány helyett elvégezzék a helyreállítást. „Az uzsorázás a cigánybűnözés egyik legsúlyosabb formája ma Magyarországon. Sok esetben cigányembereket sújt, akiket nyomorba döntve kénytelenek a bűnözésnek az útjára lépni, ez ellen kérem a kormányt, hogy tegyünk végre valamit” – mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője. Az MSZP Borsod megyei elnöke külön parlamenti bizottságot állítana fel a védekezés és a helyreállítás kivizsgálására.

Több mint 3 milliárdot különítettek el

Az önkormányzati államtitkár, válaszában nem vonta kétségbe Vona Gábor állítását a fosztogatásokról, de hangsúlyozta, hogy a rendőrségen senki nem tett feljelentést, így a hatóságnak hivatalosan nincs tudomása a frakcióvezető által említett esetekről. Tállai András hosszasan sorolta azokat az intézkedéseket, amelyek szerinte igazolják, hogy a kormány nem hagyta magára a károsultakat.

Az árvízi károk helyreállítására elkülönített 3 milliárd forint 10 százalékát elérhetővé tenné a bontási költségek fedezésére az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. Jávor Benedek LMP-s politikus a kormányfőnek írt nyílt levelében azzal érvel: a hétvégén Felsőzsolcán járt, és azt tapasztalta, hogy sokaknak a lakhatatlanná vált otthonuk bontására sincs pénzük. Korábban a település jegyzője határozatot adott ki, amely alapján félmillió forintos büntetést kaphat az, aki nem kezdi meg összedőlt házának bontását. Az indoklás szerint a rendelkezéssel a tulajdonosokat segítik, mert így lerövidül az engedélyezés, és mentesülnek az illeték kifizetése alól.