Olvasom valamelyik helyi médiában, hogy pár tapolcai lakos tüntetést szervezett. Csak átfutottam a hírt, de valami ingatlan dolog volt a lényeg, ezért el sem olvastam. Nem azért, mert ennyire érdektelen lenne, hanem mert szerintem nem ez a legnagyobb gondja a területnek.

Mivel az Avason lakom, kézenfekvő, hogy ha egy kis zöldre vágyom, akkor ide jövök a családdal. Sétálunk, biciklizünk, közben pedig elképedünk ezerszer.

Megérkezvén az autóval, örömteli dolog, hogy lehet parkolni a régi strand területéből elkerített részen. Azt hiszem, hogy ez méltán elvárható. A parkolóból jól látható az egykoron az egész országban híres Juno szálló épülete. Ma már csak csontváza egy letűnt kornak, mindenkit figyelmeztetve az elmúlásra. Sétálunk befelé a strand területe mellett, amire a szánalmas jelző elég gyenge. Elgondolom, hogy a külföldiek, akik az egyetlen értékelhető helyre mennek, a barlangba, mit gondolhatnak rólunk. Hosszú évekkel ezelőtt élettel volt tele az a strand, ma meg úgy gondolom, hogy Csernobil strandja is jobban néz ki ennél.

Tovább baktatva eljutunk a már hosszú évek óta épülő szálloda mellé, ami úgy tűnik, hogy lassú ütemben most is épül. Belülről szépül, kívülről pereg a vakolat. Valaki úgy gondolhatja, hogy túl sok pénzt ölt már ebbe ahhoz, hogy letegyen róla. Bízzunk benne, hogy egyszer majd elkészül.

Jó látni, hogy a miskolciak szeretik a játszóteret, tömve van gyerekekkel és a nevetésük betölti a teret. Az én fiam is szeret itt játszani, biciklizni. Néha pónizni is lehet. A kalandparkhoz még kicsi. Jó ötlet volt a bobpálya is, minden idelátogató ismerősnek tetszik. A csónakázó tavon úszkáló hattyúk és csónakok is kellemes érzéseket keltenek azokban, akik éppen nem veszik észre a szintén a tó felszínén úszkáló pet palackokat.

Gondolkodtam rajta, hogy miért egyszerűbb, vagy jobb ezeket a vízbe dobálni. Rájöttem. Nem egyszerűbb, de kuka alig van. Lehet, hogy a szél fújja ezeket a vízbe.

Mi, miskolciak talán már megbékéltünk ezzel. Nem hiszünk abban, hogy lehet ez még szebb és jobb.

Miért is nem érdekelt ez a tüntetés? Mert én azért tüntetnék, hogy legyen egy normális strand végre. Legyen hozzá egy csúszdapark, ami már szinte mindenhol elvárható. Legyen a Juno eladva, vagy lebontva. Legyen Tapolcának arculata, és ne csak a barlang legyen az egyetlen turista csalogató. Lehetne itt egy komplex üdülési terület, ahol szívesen töltik az idejüket az idelátogatók. Ami feléleszti a területet és munkát ad. Ne kelljen Debrecenbe vagy Nyíregyházára menni, ha egy jót akarunk csúszdázni. Meggyőződésem, hogy a területben nagyon sok lehetőség van. De valakinek nem érdeke ezt kiaknázni…

Kedves tapolcai lakosok, ezért tüntessetek!