Augusztustól nem kell bevallani az alkalmi munkát és adómentes a háztartásban végzett alkalmi munka, nem kell befizetni a luxusadó második részletét és illetékmentes lesz az öröklés egyeneságon. Az adóváltozások egy része már augusztusban életbe lép.

A törvényjavaslat 2010. augusztus 1-jétől bevezetni tervezi az adórendszeren kívüli kereset fogalmát az adózott jövedelemből háztartási munkalehetőséget (pl. takarítás, gyermek-felügyelet) biztosító természetes személy foglalkoztatók és alkalmazottaik részére. Az így megszerzett jövedelem személyi jövedelemadó (szja) és járulékmentes lenne – mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere. Bevallási kötelezettsége sem a foglalkoztatónak, sem az alkalmazottnak e jövedelemmel kapcsolatban nem merülne fel, ha a foglalkoztató bejelentési és regisztrációs díjfizetési (1,000 Ft/hó/alkalmazott) kötelezettségének eleget tesz.. A bejelentési és regisztrációs díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén a 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírság mellett azonban a juttatás teljes összege után szja és járulék fizetési kötelezettség is keletkezne, olvasható a Deloitte hírlevelében.

Az egyéni vállalkozót érintő adótörvény változások

A törvényjavaslat alapján az ingatlan bérbeadást, illetve egyéb szálláshely szolgáltatást nyújtó magánszemélynek nem kell egyéni vállalkozóvá válnia. Azonban az ilyen tevékenysége(ke)t folytató magánszemélyek is elszámolhatnak értékcsökkenési leírást – az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint – a bevétellel szemben. Az áfamentességgel élő, kizárólag ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélyek számára a bejelentési, adószám-kérési kötelezettség is megszűnne.