Nyitrán tartják vizsgálati fogságban Basternák László szlovákiai magyar politikus állítólagos gyilkosát

. A szlovákiai média értesüléseit a hatóságok nem erősítették meg, de nem is tagadták.

A pénteki gyilkosság okai továbbra is ismeretlenek. A rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján csupán annyit közölt, hogy elfogták az állítólagos tettest, akit gyilkossággal vádolnak. „A tettest szombaton délután 15.30-kor elfogtuk. A kihallgatások és az előkerült bizonyítékok alapján hétfőn vádat emeltek ellene. A vád: gyilkosság” – közölte Michal Kopcik, az országos rendőrfőkapitány első helyettese pozsonyi sajtóértekezleten.

A hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban magán a tényen kívül semmiféle hivatalos információt nem közöltek. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni osztály nyomoz.

A feltételezett gyilkos egy 29 éves szerb állampolgár, aki egy somorjai őrző-védő szolgálatnak dolgozott. A férfira egy bősi hétvégi házban találtak rá. A kiszivárgott információk szerint a rendőrségnek azért sikerült rátalálni, mert a menekülés során az autóban maradt néhány személyi irata, ami nyomra vezetett. Az autóban megtalálták a gyilkosság során használt fegyvert is – írja a Bumm.sk.

A pluska.sk úgy tudja a gyanúsított két évvel ezelőtt, feleségével költözött somorjai panellakásukba, gyermekeik nincsenek. Állítólag egy kis élelmiszerboltnak is tulajdonosa.

Basternák László pénteken este egy sétáról tért haza a feleségével, amikor a házához közel a merénylő fejbe lőtte. A politikus a helyszínen életét vesztette. Basternák korábban ógyallai polgármester volt, majd Ógyalla város főellenőrének posztját töltötte be. Az MKP komáromi járási elnöke, megyei képviselő, a parlamenti jelöltek közt is szerepelt a párt listáján. Basternák ellen már korábban is követtek el támadást, idén márciusban is rálőttek, ám akkor nem találták el. Ezt megelőzően egy bomba robbant az utcájában.