Gúr és Vona egy platformon

Az országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtt felszólalásokban többen is okolták a kormányt az árvíz utáni helyzet rossz kezelésével.

Visszatérő téma volt a napirend előtti felszólalások között az árvíz és az azt követő helyzet kezelése. Vona Gábor szabályos riportot közölt felsőzsolcai látogatásáról, amelyben megemlítette: az önkormányzat és az állam kevés segítséget tudott nyújtani, bezzeg a magyar nemzeti gárda. Felszólalása nagy részében azonban a szerinte cigányok által elkövetett fosztogatásokkal volt elfoglalva.

Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszul hosszasan sorolta a kormány intézkedéseit: tízezer embert vezényelt a gátakra, a kormány 25 pontos védekezési tervet fogadott el, csak BAZ megyében 691 millió forintot utaltak ki, 3,7 milliárdot különítettek el azoknak, akik elvesztették otthonukat. A rendőrség szerint – Vona elmondásával ellentétben – nem volt fosztogatás, mondta Tállai. Az alsózsolcai illetőségű, fideszes Csöbör Katalin azt mondta: Vona Gábort Felsőzsolcán senki sem látta, mert ott a helyi pénzügyi elittel találkozott. Vona viszontválaszában felháborodottan közölte: attól még ott volt Felsőzsolcán, hogy Csöbör nem látta, “a videó fenn van az interneten”.

Az MSZP-s Gúr Nándor tehetetlenséggel vádolt a kormányt az árvíz kapcsán. Szerint hiába kapott milliárdos támogatást Edelény, de az árvíz második hullámára már nem kapott külön pénzt a város, pedig az nagyobb pusztítással járt. Felhánytorgatta, hogy a rendőrségből vándorcirkuszt csináltak, amikor több száz rendőrt az árvízi térségbe vezényeltek. Javasolta, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a 2010-es árvízi védekezésről, valamint a helyreállítási munkáról.
Tállai András államtitkár Gúr stíusában kérdésekkel válaszolt a felszólalásra: hol volt az MSZP-s kormány, amikor nem építették fel a gátakat, leállították a Vásárhelyi-tervet, nem tisztították ki a kis patakok medrét, az ártérben építettek áruházakat, és háromszáz embert küldtek el a katasztrófavédelemtől-írja az index.hu