Jávor Benedek a Lehet Más Politika országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke a mai napon Felsőzsolcán tájékozódott az árvíz után kialakult helyzetről, és tett megoldási javaslatot a helyzet javítására.

Felsőzsolca a tavaszi árvizek által leginkább sújtott település, ahol 180 ház semmisült meg, mintegy 1800 fő lett károsult, akinek élelmiszere, bútora, ingó vagyona sérült vagy veszett el az árvízben. Ez a katasztrófa az Önkormányzat számára olyan megoldhatatlan feladatot teremtett, amely a médiában a rosszul kommunikált bontási engedélyek, a tárgyi adományok elosztásának elmaradásában, és a helyi lakosok elégedetlenségét kifejező tiltakozó tüntetésben jelent meg. A kialakult problémák megoldását segítő szándékkal Jávor Benedek a Lehet Más Politika országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke csütörtökön a helyszínen találkozott polgármester úrral, a helyi adománykoordináció és a területen segítő Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.

Ennek eredményeként az alábbi problémák megoldását javasolta: Az Országyűlés bizottsági elnökeként további tájékoztatást kért, és az árvízi helyzet kialakulását megmagyarázó szakemberek véleményét várja a hasonló helyzet kialakulását megelőző építészeti, tájbeépítési, és védmű létesítésekkel kapcsolatban, amely az országos árvízvédelem része kell legyen. Eső és árvíz a jövőben is lesz, fel kell készülni a hasonló helyzetek elkerülésére, akár az árterületekre kiadott építési engedélyek felülvizsgálatával. A Lehet Más a Politika kommunikációs segítséget ad az Önkormányzatnak a lakosság tájékoztatásával, a lakossági igények kezelésével kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálattal közösen felmérést végzünk a bontandó épületekkel kapcsolatban. A Kormány tegnapi határozata szerint ugyanis az állam által felajánlott három milliárd forint csak építkezésre, a lakhatás megteremtésére fordítható. Jávor Benedek kezdeményezi, hogy a Kormány adjon támogatást vagy a társadalmi felajánlások, a Nemzeti Segélyvonalra beérkezett pénz felhasználható legyen az újjáépítést megteremtő romeltakarításra, hiszen ez elengedhetetlen feltétele az újjáépítés megkezdésének. Azonnali segítséget is ajánlottunk. Az Önkormányzat nem tudta megoldani a rengeteg adomány feldolgozását, így pl.: a ruha és tárgyosztásban vannak elmaradások. Az LMP a hétvégére önkénteseket vár ruhaválogatásra, hogy hétfőn megnyíljanak az adományraktárak. Fehér Attila polgármester a lakosság megnyugtatására elmondta, hogy az Önkormányzat és munkatársai erejükön felül mindent megtesznek az árvízkárosultak segítésére, az önkormányzati és jogi feladatok ellátására. Azért örül az LMP segítségének, mert minden kommunikációs, és más segítség kell, hogy ne csak a helyzetet, de a közhangulatot is javítani lehessen egy ilyen katasztrófahelyzet után. Orosz Csaba, az Önkormányzat adománykordinátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eddigiekben a humanitárius segítség, az élelmiszeradományok szétosztása volt a legfontosabb, most következhetnek az egyéb adományok, minden beérkezett adomány maradéktalanul eljut a rászorulókhoz. Önkéntesek jelentkezését várja az LMP. Szombaton és vasárnap reggel 8-tól 18 óráig ruhaválogatásban kell segíteni, hogy hétfőn nagy választékkal nyithasson az adományraktár. A jelentkezéseket a baz@lehetmas.hu e-mail címre várjuk. Az önkéntesek találkozója a helyi sportcsarnokban lesz, kérjük, hogy védőkesztyűt, munkaruhát hozzanak magukkal. Ivóvizet és ebédmelegítési lehetőséget biztosítunk a helyszínen.

Németh Csaba

főszerkesztő

ZsolcaTV Non-profit Közhasznú Kft.

www.zsolcatv.hu

+36/46/789-052

+36/30/445-6761

www.nemethcsaba.hu

Spype: nemethcsaba