Az egykori tsz-tagok érezték úgy, hogy a kárpótlás annak idején nem volt szabályos. Most az unióhoz fordulnak – írja a Népszabadság.

Az Európai Unióhoz fordul segítségért egy volt segesdi termelőszövetkezeti (tsz) tag. A Somogy Megyei Hírlap beszámolója szerint Szalai József több társával arra hivatkozik, hogy egy 2001-es alkotmánybírósági határozat megállapította: a kilencvenes évek elején hozott szövetkezeti törvények és az azokhoz kapcsolódó kárpótlási szabályok nem feleltek meg az alaptörvénynek – olvasható a Népszabadságban.

Ezért mintegy egymillió egykori szövetkezeti tag nevében 34 ezermilliárd (34 000 000 000 000) forint kárpótlást követelnek ötmillió hektár szántó és egymillió hektár erdőterület után. (Ez az államháztartás tavalyi kiadásainak mintegy két és félszerese.) A kárpótlást ugyanis részben a szövetkezetektől elvont földekkel oldotta meg az állam, amivel kárt okozott a tsz-tagoknak.

A Népszabadság által megkérdezett jogi szakértők szerint azonban sok esélye nincs egy ilyen keresetnek. A kárpótlást ugyanis külön törvény zárta le hat évvel ezelőtt, s az már szintén megjárta az alkotmányossági normakontrollt, de hibát nem találtak benne. A panaszosok igényének teljesítéséhez az egész folyamatot újra meg kellene nyitni, ami azonban elképzelhetetlen. Ráadásul az Európai Bíróság előtt valószínűleg tételesen igazolni kell majd az egyes tagok által elszenvedett konkrét károkat is, ami szintén lehetetlen feladatnak látszik.