Életét vesztette vasárnap egy magyar hegymászó az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál

, Bolzano és Trento provinciák határán. A magyar férfi csoportos kiránduláson – magashegyi túrán – vett részt, amikor délután négy óra tájban a tengerszint feletti 2300 méteres magasságban, egyelőre nem világos körülmények között elvétett egy lépést, a mélybe zuhant és szörnyethalt a sziklákon. A rövid időn belül helikopterrel a helyszínre érkezett olasz hegyi mentők már nem tudtak segíteni. A baleset körülményeit a csendőrség vizsgálja.

Hetényi Géza milánói főkonzul arról számolt be vasárnap este, hogy egyelőre csak az olasz hírportálokból van tudomása az esetről, az olasz hatóságoktól egyelőre nem kaptak tájékoztatást, és a halálos balesetet szenvedett férfi hozzátartozói sem kértek eddig konzuli segítséget.

A Sella a Dolomitok egyik leglátványosabb és legmonumentálisabb hegycsoportja: a sziklamászók mellett a túrázók paradicsoma is, akik elé látványos via ferrata útvonalakon tárul a hegyek szépsége. A via ferrata csaknem alpinizmus: olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl a kifejezés, ahol létrák, hidak és előre kialakított fogások segítik az előrejutást. Kiépített sziklamászó utakról van szó. A Sella ferrátái azonban nem kezdőknek valók, hanem már tapasztalt magashegyi túrázóknak. Az ilyen túrákhoz szükséges egyszerű felszerelést általában a szervező irodák biztosítják.