A Greenpeace több multinacionális nagyvállalatról is azt állítja, hogy közvetve támogatják az indonéziai őserdők kiirtását, ezzel pedig több faj, köztük a területen élő tigrisek létét veszélyeztetik.

A környezetvédelmi szervezet információi szerint a multik az Asia Pulp and Paper nevű papírgyártótól vásárolnak termékeket, ez a cég pedig egyértelműen veszélyeztetet több állatfajt, mivel alapanyagának jelentős részét az indonéz őserdőkből szerzi. A Green Peace listáján olyan, világszerte ismert cégek szerepelnek, mint az Auchan, a Tesco, a Hewlett Packard, a Carrefour, vagy épp a Kentucky Fried Chicken gyorsétteremlánc.

A Tesco közölte: az Egyesült Királyságban forgalmazott, sajátmárkás termékeket nem az APP által gyártott anyagokba csomagolják, míg a Carrefour -a botrány hatására- már ezen a nyáron beszünteti az együttműködést az érintett papírgyártóval. Lapinformációk szerint az Auchan-nak nem jelentős beszállítója az indonéz cég, de ellenőrzést indítanak a jelentésben szereplő vádak kivizsgálására. A Walmart, a KFC és a HP egyelőre nem reagált a Greenpeace állításaira.

A multik a bolygó ellen

Egy évvel ezelőtt kavart nagy botrányt, hogy a Green Peace titkos vizsgálatokat folytatott a brazil szarvasmarha iparról, ami -megállapításuk szerint- a világon az erdőirtás fő oka. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon is kedvelt ételek, sport- és divat márkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához.

Az Amazonas Lemészárlása (Slaughtering the Amazon) című kutatás nyomon követte a marhahús, bőr és számos más szarvasmarha termékek útját az esőerdei farmoktól a top márkák – mint például az Adidas, a Reebok, a Nike, a Timberland, a Geox, a Honda, a Volkswagen, a Toyota, a Ford, a Gucci, a Louis Vuitton, a Prada, az IKEA, a Kraft, az Unilever, a Tesco és a Metro – fogyasztói láncának végéig. Ugyanúgy érintettek lehetnek állami szervek, például egyes országok, például Hollandia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és az USA fegyveres szervezetei.

A Greenpeace tanulmányának legfőbb megállapítása, hogy a kedvelt és közismert ételek, sport- és divatmárkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak Amazónia esőerdeinek kiirtásához. A környezetvédők arra is találtak bizonyítékot, hogy a brazil kormány bűnrészese az erdőpusztításnak, és ezáltal tovább erősíti a klímaváltozást.
penzcentrum.hu