„Lesz roma miniszterelnöke Magyarországnak” – interjú a Nobel-békedíjas Muhammad Yunusszal

Az emberek nem pénzcsináló gépek, a kapitalizmus pedig egy tévedésen alapul

, nem vesz tudomást ugyanis arról, hogy mindenkiben ott van az önzetlenségre való hajlam. Ezekről is beszélt az [origo]-nak adott interjújában a Nobel-békedíjas bangladesi közgazdász, Muhammad Yunus, aki szerint Magyarországnak nincs más választása, mint hogy integrálja a roma lakosságot.

Muhammad Yunus bangladesi bankár több mint három évtizede dolgozik azon, hogy miképp lehetne hitelhez juttatni a legszebényebbeket, akikkel szóba sem állnak a piaci alapon működő bankok. A szegényekre szabott mikrohiteleket nyújtó Grameen-projektbe 1976-ban vágott bele Yunus, és sikere elismeréseként 2006-ban neki ítélték a Nobel Békedíjat.

A sikert a számok is alátámasztják, a Grameen Bank 2008 végéig 7,6 milliárd dollár hitelt helyezett ki a mélyszegénységben élőknek. A világon több mint negyven országban létezik már hasonló projekt, és már a Világbank is finanszíroz ilyen kezdeményezéseket.

A szegények világhírű bankára, a Social Business Tour 2010 keretében járja Európát, hogy a mikrohitelezéshez és a társadalmi vállalkozásokhoz szükséges szellemiséget népszerűsítse – ennek keretében érkezett Budapestre, ahol az [origo] interjút készített vele-írja az origo.hu