A kormány terve egy Nemzeti Eszközkezelő Alap létrehozása, melynek célja a tömeges lakásárverezések és kilakoltatások megakadályozása

, méghozzá oly módon, hogy az állam megvásárolja a törleszteni képtelen adósok ingatlanát, s ezt követően az adós, ha akarja, akár örök időkig bérlőként benne maradhat a lakásban – írja a Népszabadság.
hirdetés

A terv azonban számos ponton megkérdőjelezhető, kezdve azzal, hogy valóban közpénzből kell-e támogatni a több tízezernyi bajba került devizahitelest, egészen olyan gyakorlati kérdésekig, mint hogy a részben saját pénzből, vagy családi-baráti kölcsönből vett lakást miért adnák oda a tulajdonosok az államnak.

Egyáltalán, mit kezdene a Nemzeti Eszközkezelő Alap több tízezernyi államosított lakással? Az eddig napvilágra került tervek szerint az alap viszonylag szerény összeggel, 60 milliárd forinttal indulna, ez rengeteg lakás felvásárlására elegendő.

Az otthonteremtési és energetikai államtitkár, Bencsik János szerint senkinek sem lesz vonzó az eszközkezelő társasághoz menekülni, ezért aki tudja, törlessze lakáshitelét, és ne várjon az állami segítségre, mert nem biztos, hogy jól jár.

Az alap működéséről Bencsik elmondta: a pénzintézeti keretek között kezelhetetlen hitelek kerülnek majd át az eszközkezelőhöz. Az első lépcső a hiteltörlesztési fizetőképesség helyreállítása lesz, az eszközkezelő megpróbál megoldást találni, például a futamidő meghosszabbításával, vagy a törlesztés átmeneti felfüggesztésével. Ha ez nem megy, akkor veszi át a társaság a hitelt az ingatlannal együtt.

Az eszközkezelő azonban nem szociális, hanem egy speciális pénzügyi intézmény lesz. Nem lehet arra számítani, hogy majd a közösség a költségvetés terhére mindenki problémáját megoldja úgy, hogy abban senki sem sérül – fejtette ki az államtitkár a hirszerző.hu portálon pénteken megjelent interjúban.