Az új szabályozás az eddig tartományonként változó összegű helyett egységes támogatást hoz létre és a segélyt igénybe vevőknek társadalombiztosítási jogviszonyt biztosít. Évek óta tartó huzavona végére került pont azzal, hogy a nyári ülésezési szünet előtti törvényhozási hajrában a két kormánypártnak egy politikai alku keretében végül sikerült tető alá hoznia a jogszabályt. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) azzal a feltétellel támogatta az Osztrák Szociáldemokraták (SPÖ) részéről szorgalmazott segély-törvényt, hogy az SPÖ megszavazza az ÖVP javaslatát a segélyek és támogatások egységes adatbankban való tárolásáról.

A segélyre azok a munkaképes aktív korúak jogosultak, akik saját forrásból nem tudják fedezni megélhetési, lakhatási és betegbiztosítási költségeiket. A juttatás alapösszege a mindenkori minimálnyugdíjhoz igazodik, egyedülálló személyek havonta 744 eurót, házaspárok 1116 eurót kaphatnak. Az alapösszeg 25 százalék lakbértámogatást tartalmaz, ez azonban nem jár annak, aki saját lakásban vagy a rokonainál lakik. A gyermeket nevelők több támogatást kapnak.

A járulék odaítélése előtt megvizsgálják, hogy a kérelmező milyen vagyoni eszközökkel rendelkezik. A segély csak annak jár, akinek legfeljebb 3700 euró adómentes megtakarítása van. Nem jogosult a segélyre az sem, aki gépkocsival rendelkezik, kivéve, ha az a munkájához szükséges. A szükségleteinél nagyobb lakásban lakó igénylőnek kisebbe kell költöznie.