Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház, Miskolc
8 évvel ezelőtt címzett támogatásból újult meg a Semmelweis Kórház Belgyógyászati Pavilonja . Itt alakították ki a felnőtt daganatos betegségek kezelésére használatos csontvelő transzplantációs boxokat. A gyógyítás céljait szolgáló létesítmények működtetését a kórház máig nem tudta felvállalni.
2008-ban a – megyei és a városi kórházak közötti szakmacserék nyomán – a miskolci önkormányzat határozatban rendelkezett arról, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kórház üzemelteti a haematológiát a Semmelweis Kórházban. A Megyei Kórház vállalta volna, hogy a gyermek és felnőtt csontvelő transzplantációs központok révén regionális haematológiát fog üzemeltetni, és elindítja a felnőtt transzplantációt. Ez akkor azért nem valósult meg, mert a városi kórház nagyon magas bérleti díjat kért a működtetésért cserébe.
2010 júniusában a városi kórházat működtető MISEK Kft. átadta egy alapítványnak a haematológiai osztály üzemeltetését, azzal a feltétellel, hogy a transzplantációs boxok helyén kórtermeket alakítsanak ki.
A MISEK Kft. ugyanakkor megállapodást kötött a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel egy regionális haematológiai osztály létrehozásáról, aminek a feltétele az volt, hogy Miskolc eláll a transzplantációs központ működtetésének szándékától. A Semmelweis Kórházban július első napjaiban el is kezdték a transzplantációs boxok „szétverését”, így a csontvelő átültetés fizikai lehetősége is megszűnt.
A Semmelweis Kórházban, a város kórházában a transzplantációs helyiségek lebontásával Miskolcon nem csak 100 millió forint érték veszett el. Miskolc ismét elveszített egy lehetőséget. Miskolc ismét veszített presztízséből, térségi vezető szerepéből. Ismét elengedett egy lehetőséget. Egy lehetőséget, amivel másik város fog élni. Debrecen.
Itt volt valami, ami az éveken át tartó tétovázás, a tehetetlenség vagy hozzáértés és együttműködés hiánya miatt elveszett. Átengedték a lehetőséget egy másik városnak, egy másik térségnek. Ahol már nem a miskolciak lesznek az elsők.

Hiába van lehetőség, ha nincs képesség azok kihasználására. A város javát szolgáló lehetőségekkel élni kell. Tudni kell észrevenni, kihasználni, az emberek javára fordítani. Ha a polgármester, az önkormányzat, az önkormányzat által kinevezett vezetők nem képesek élni a lehetőséggel, az eredmény nulla lesz. Hányszor halljuk, külföldi gyógykezelésre kell gyűjtenie egy családnak. Pedig itt volt az alkalom, hogy helyben orvosoljuk a problémát.
Miskolc pénzt, lehetőséget és életeket veszít. Helyes ez így? Ez Miskolc jövőjének az útja?
Szolgálja ez rövid, közép vagy hosszú távon a miskolciak érdekeit?

Dr. Csiba Gábor Dr. Kása Miklós Dr. Kriza Ákos
+3646515210 +3646363317 +3646505024
Filéné Simon Ibolya Tóth Pálné Kovács Katalin

http://www.youtube.com/watch?v=LrGaEOMnTc4
http://www.youtube.com/watch?v=WAu2zbH6-l8