A Magyar Hírlap szenzációs és döbbenetes sztorival indítja ezt a hetet: „Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt!”

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökének levelet hozott a postás. Mikola István alig akarta elhinni, ami a levélben szerepelt.

Egy vidéken élő várandós anya arról számolt be, hogy „több tízezer forintot már összegyűjtött a nemsokára esedékes szülésre, de a doktor úr azt mondta, gyűjtsek még hozzá”.

Mikola törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt a hatósághoz fordul, és feljelentést tesz.

Mikola elmondta a MH-nak, hogy „véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti.

A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig, így – tekintettel a nők termékeny életszakaszára – csökkentheti az elvben megszülető gyermekek számát. Az ilyen orvosi magatartás közvetve tovább rontja az amúgy is siralmas demográfiai helyzetet, ezért a kérdéssel a parlament egészségügyi bizottsága előtt is foglalkozni kíván, és az ügyben megkeresi a szociális bizottságot, valamint a szülészeti szakma vezetőit is.” – nyilatkozta Mikola, 3 gyermek édesapja.

Imádom az ilyen megdöbbent politikusokat!
Komolyan? Van korrupció? Ne má’ …
Forintra kijött, hogy pont 386 millió költöttünk a kampányra? Ne má’ … nem hiszem el!
Pént kér a szülész orvos? OMG!

Mikola István biztos nagyon megdöbbent, mikor elolvasta a levelet, hiszen ő még ilyenről nem hallott, ilyennel nem találkozott. Nem is hallhatott, nem is találkozhatott, hiszen …

Nem találkozott ilyennel, mikor 1972 és 1990 között az ajkai Magyar Imre Kórház belgyógyász, illetve infektológus szakorvosa volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor 1981 és 1990 között osztályvezető főorvos volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor 1990 és 1995 között a budapesti Szent László Kórház főigazgatója volt.

Nem is hallott még ilyenről, mikor a Magyar Kórházszövetség elnöke volt.

Pedig csak elég lett volna benézni egy-két fórumba, ahol a kismamák ajánlják egymásnak az orvosokat, tarifával együtt.

Nekem még nincs gyermekem, így körbekérdeztem a barátokat, ismerősöket, akiknek már van, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak. Az eredmény: 100% fizetési arány, a minimum tarifa 70 ezer forint.

2009-ben a Haszon Magazin írt egy cikket a hálapénzről és tarifákról:

„A hálapénz összege nemcsak a beavatkozás bonyolultságától, hanem az azt végző szakember státusától is függ. Azok a nőgyógyászok, akik elfogadják, netán el is várják, 6-8 ezer forintot kapnak egy vizsgálatért. Egy normál, egyszerű szülés nem hivatalos tarifája 40 és 70 ezer forint közötti, a császáros megoldásnál 50 ezernél kezdődik a hálapénz. Százezerért viszont már akár komplex team is várja a beteget, szülészorvossal, aneszteziológussal, szülésznővel. Információink szerint a kevésbé ismert szegedi sebészek 20-50 ezer, jó nevű, magasabb státusú kollégáik 120-300 ezer forintot kérnek a beavatkozás bonyolultságától függően, előre.”

Mikola István figyelmébe ajánljuk, hogy nem csak a szülésért kell fizetni!

NÉHÁNY TARIFA FORINTBAN (2009)

Belgyógyászati kórházi osztályról átkerülés krónikus osztályra: 30 000
Hamis igazolás kiállítása körzeti orvosnál: 2 000
Vényköteles gyógyszer beszerzése kórházi ápolótól: 10 000
Hivatásos sofőrnél magas vérnyomás ellenére kiállított orvosi igazolás: 10 000
Vastagbélrák-műtét: sebésznek: 30-50 000 altatóorvosnak: 10 000 főnővérnek heti: 2000 ápolónőnek heti: 1000 betegszállítónak: 5-600
Szemműtét (retinaleválás): 70 000
Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján: 30 000
Szülés: 40-300 000
Térdműtét (porcleválás) ? az operáló orvosnak: 50 000

Kíváncsi lennék, hogy vajon hány szülész-nőgyógyász orvost forgatott meg az APEH? Oly könnyedén el lehetne kapni őket, hiszen elég nehéz megmagyarázni a 3 db Audi A6-ost a havi br. 200 ezerből …

Szóval egyrészt örülök, hogy 20 év után végre valaki kimondja, hogy a hálapénz mellett jelen van a korrupció is, maradjunk annyiban, hogy jobb későn, mint soha …
Másrészt viszont azzal, hogy Mikola elkapott egy (%) szülészt, nem változik semmi. Kicsit „üssük el valamivel az uborkaszezont” ízű a dolog .,.

A probléma komplex, és ezzel nem sikerült előrelépni.
Elvégre 100 milliárd forintról van szó, a becslések szerint ennyi a hálapénzek összege. Mivel ez az összeg nem vész el, csak zsebet vált, így akár meg is lehetne keresni az orvosi oldalon.

Emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, amelyet amúgy is fel kell emelni, mert 5 év múlva nem lesz aki elaltasson, megvizsgáljon, megműtsön, mert a magyar orvosok mind külföldön fognak praktizálni. Persze a Kútvölgyiben mindig lesz orvos, ahová a politikusok járnak …

Aki pedig hálapénzt szeretne fizetni (szíve-joga, utólag annyit ad, amennyit csak szeretne), azt fizesse be a kórház számlájára, és tartsák nyilván, átlátható módon.

Berrick barátomnak 3 éve született meg a gyermeke:

A szülés:

7000Ft / alkalom összesen, kb. 10 vizsgálat, a szülés előtt az orvos magánrendelőjében, ugyanis ha nem fizeted meg az orvost, akkor rendes ellátás botrányos, Pl : a feleségem a 3. hónapban egyik reggel vérezni kezdett, bementünk a kórházba 7 körül, kérdezték van-e fogadott orvosod, akkor még nem volt, így 11-kor megkérdezték, vérzik-e még, mondtuk, hogy nem annyira, azt mondták akkor ráérünk, majd 1-kor be is kerültünk a rendelőbe.

Ezután lett orvosunk.

A kórházban, ha nem fizeted meg vagy az orvost vagy a szülésznőt, buktad, rád sem néznek, ha bajod van, oldd meg magad, ha van orvosod vagy szülésznőd, az azért napjában 1X megnézi mi van veled.

A szülés, ha fizeted (nekünk 80 ezer volt előre egyeztetve) akkor mehet simán, mert bejön az orvosod és kézbeveszi a dolgokat.

Mondjuk nálunk nem volt az, mert még beért az orvos, az ügyeletes volt ott a szülésnél, aki szotyizott a szülőszobán, ezért rosszul szúrta meg az epidurális érzéstelenítőt, így a feleségem félig lebénult és pánikroham jött rá. A rossz epidurális miatt nem tudták hogy altatni, és mivel nem vették észre a tekeredett köldökzsinórt, így nem akartak császárt és majdnem megfulladt a gyerek.

Akkor ért be az orvos, aki a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. Majd szépen megcsinálta a császármetszést.

A konzílium ott zajlott az orrom előtt, amikor a főorvos lebaszta az ügyeletes orvost, hogy miért nem vették észre, hogy a gyermek bokáján és nyakán volt a köldökzsinór.

Ha császárral szül a nő az másnap nem bír felkelni, így ha ki tudod fizetni, akkor érdemes fizetős szobát kérni a kórházban, ha van, mert elméletileg akkor külön figyelem és ellátás jár. Sajnos nálunk ez nem volt meg, reggel a takarítónő adott vizet a feleségemnek. A rossz érzéstelenítés miatt nem kaphatsz fájdalom csillapítót, tehát van egy műtét a hasadon meg fájdalom is rendesen.

A szoba ára 5000 Ft / nap volt amikor kivettük, mire végeztünk 7000-re emelték. Mivel perrel fenyegettem őket, így elnézést kértek, majd kifizettem 5000Ft / napot.
6 napot voltunk bent.

Így összesen:

70 000 Ft a vizsgálatok
80 000 Ft a szülés
30 000 Ft a szoba

Összesen 180 000 Ft és sok szenvedés.

Nem lesz több gyerek az már biztos, viszont az emberi élet megérte a kifizetett pénzt.

Nektek milyen tapasztalataitok, sztoritok van ezzel kapcsolatban?