Megkezdődött a 2 millió USD összdíjazású, 3. Nemzetközi Holcim Awards világverseny. Fenntartható építészet és építkezés, város és tájrendezés valamint infrastruktúra; építőanyag, termék és épülettechnológia kategóriákban várják a pályázatokat. A Holcim Awards a svájci székhelyű Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) kezdeményezése.

A pályázatokat 2011. március 23-ig lehet benyújtani a www.holcimawards.org oldalon. A verseny világszinten támogatja az újító, jövő-orientált, megvalósítható projekteket és elképzeléseket. A lehetőség adott és nyitva áll mindenki számára, aki elkötelezett egy fenntarthatóbb épített környezet elterjesztése iránt. A 3. Nemzetközi Holcim Awards verseny magába foglal öt regionális megmérettetést 2010/11-ben és a világversenyt 2012-ben. A pontos részvételi feltételek www.holcimawards.org/guides. oldalon találhatóak.

Holcim Awards (főkategória) és „Next Generation” (hallgató) kategória

A főkategória olyan építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építő és kivitelező vállalkozások részére kínál nevezési lehetőséget, akik a kortárs építészet és tervezés terén felelősséggel viseltetnek fenntartható technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági és kulturális célok iránt. A versenyre előrehaladott tervezési szakaszban járó, megvalósítható pályázatokatat várnak. Az építőanyagokkal, termékekkel és építészettel kapcsolatos technológiák kategória esetén feltétel, hogy az építkezés vagy a termelés nem kezdődhetett meg 2010. július 1-e előtt. A „Next Generation” kategóriába ötlet szinten megálmodott projekttervekkel pályázhatnak. A pályázók végzős főiskolai vagy egyetemi hallgatókból kerülhetnek ki.

Megfelelni a fenntartható építészet kritériumainak

A pályázatokat mindkét kategóriában független zsűri bírálja el, a fenntartható építészet 5 kritériumának figyelembevételével. Ezen elvárások közül három megegyezik a kiegyensúlyozott társadalmi, környezeti és gazdasági teljesítmény hármas koncepciójával. A többi kiegészül a környezetbe illeszkedés és esztétikai hatást, az újítást és az átültethetőséget. További információ a www.holcimawards.org/target oldalon.

Nemzetközileg elismert építészek és akadémikusok a zsűriben

Az öt verseny régió zsűrijében a fenntartható építészet olyan elismert szaktekintélyei szerepelnek, mint: Angelo Bucci (Brazil), Raymond J. Cole (Canada), Wowo Ding (China), Harry Gugger (Switzerland), Bjarke Ingels (Denmark), Sheila Kennedy (USA), Ashok B. Lall (India), Winy Maas (Netherlands), Jürgen Mayer H. (Germany), Mohsen Mostafavi (USA), Amer Moustafa (UAE), Lucy Musgrave (UK), Olivia la O’Castillo (Philippines), Joe Osae-Addo (Ghana), Michel Rojkind (Brazil), Hashim Sarkis (Lebanon), Bruno Stagno (Costa Rica), Gunawan Tjahjono (Indonesia). A zsűri teljes listája a www.holcimawards.org/jury oldalon tekinhető meg.

Világhírű műszaki egyetemek támogatásával

A Holcim Awards pályázatát a világ vezető műszaki egyetemeivel együttműködve rendezik meg. A Holcim Foundation globális Technical Competence Center-ét (TCC – Műszaki Kompetenciaközpont) a Svájci Műszaki Egyetem (Swiss Federal Institute of Technology – ETH Zurich) vezeti. További partner egyetemek, ahol a független zsűri tagjai oktatnak: A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology – MIT) Cambridge, USA; az Iberoamerikai Egyetem (Universidad Iberoamericana – UIA) Mexico City, Mexico; Casablancai Építészeti (Egyetem l’École Supérieure d’Architecture de Casablanca – EAC) Casablanca, Marokkó, és Tongji Egyetem (Tongji University – TJU) Shanghai, Kína. A Sao Paolu-i Egyetem (Universidade de São Paulo – USP), Brazília, és a Witwaterstrand-I Egyetem (University of the Witwatersrand – Wits) Johannesburg, Dél-Afrika, a Holcim Foundation társintézményei.

100 nyertes pályázat az első két világversenyen

A második pályázati kiírásra 2008/2009-ben 120 országból közel 5000 pályázat érkezett. Az európai regionális versenyt a Janesch Péter vezette magyar építészcsoport nyerte a kormánynegyed terveit magába foglaló „Négy negyed egy egész” című pályázattal. Az 52 nyertes projekt között a világdöntő győztese a Holcim Awards Aranydíjas pályázat: Folyó-helyreállítás és városfejlesztés, Fez, Marokkó. Ezüst díjas az Alacsony-kibocsátású (Low-impact) zöldterületi egyetemi épület, Ho Chi Minh Város, Vietnam. Bronz díjas egy fenntartható gazdálkodás egy mezőgazdasági közösségben, Peking, Kína. Innovációs díjal tüntettek ki egy San Francisco-i független munkaállomást, San Francisco, USA. Az első és második kiírás illetve a 100 nyertes pályázatának leírása megtalálható a www.holcimawards.org oldalon.

A Holcim Foundation-t a Holcim támogatja, azonban független annak kereskedelmi érdekeitől. A Holcim a világ egyik vezető cementgyártó és kavics kitermelő vállalata (zúzottkő, homok és kavics). A Csoport az előbbiek mellett beton és aszfaltgyártással is foglalkozik, valamint számos további szolgáltatást nyújt ügyfelei részére. A Holcim világszerte több mint 70 országban van jelen. A világversenyt Magyarországon a Holcim Hungária Zrt. támogatja.

Háttér információ a Holcim Hungária Zrt-ről

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement – kavics – és beton előállító vállalata, melynek 2009-ben elért nettó árbevétele közel 27,6 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 642 főt foglalkoztat (2009.12.31-i adat). A társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal ismerték el. További információért kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.