Megkezdődött a melegfesztivál – erős rendőri biztosítással

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett fesztivál megnyitója után a helyszínre tucatnyi rendőr érkezett.

  Elmondásuk szerint csak kisebb atrocitás történt két-két ember között. Az idei fesztivál kezdetét ugyanis beárnyékolta, hogy a közeli Erzsébet téren megemlékezést tartott a magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező csoport. A fesztivál műsorvezetője Artner Sisso hangoztatta, remélik nem kell számítaniuk a szélsőjobbos fiatalok provokációjára.

A megnyitón két budapesti nagykövet és az LMP is képviseltette magát.

A megnyitón Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete magyarul köszöntötte a megjelenteket. Beszédében idézte Thomas Jefferson szavait az amerikai alkotmányból: „Nyilvánvalónak tartjuk azt az alapigazságot, hogy minden ember egyenlőnek született.” A korábbi évek – atrocitásokkal megzavart – parádéi kapcsán hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja a közösség küzdelmét.

Greg Dorey budapesti brit nagykövet videoüzenetben szólt a fesztivál résztvevőihez.
Az idei egyhetes programsorozatot Györgyi Anna Jászai Mari-díjas színészművésznő nyitotta meg, a programok részeként jövő szombaton tartják a meleg méltóság menetét.

A fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Steigler Sándor szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendőrség az egyhetes programsorozat minden helyszínét védeni fogja, ahogyan más, melegek által látogatott szórakozóhelyeket is.