A reggeli hírek hallatán javaslom, hogy induljon egy kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy a következő héten legyen lekorlátozva pl 500 millió Ft-ra az öttalálatos nyeremény, mert így felszabadulna 2,5 milliárd nemesebb célra fordítható. (romeltakarítás, újjáépítés). Mert a mai helyzetben ne vegyen fel senki 3 milliárd forintot, amikor több mint 300 ház újjáépítésére jut ennyi!!

További gondok, amikre szeretném a figyelmet felhívni:

* A városunkban lévő összedőlt, omlásveszélyes és életveszélyes épületek lélekrombolóak, és további életveszélyt jelentenek a guberálók, és a nem kellő szakértelemmel bontást végzők számára, továbbá kiskorú gyermekek mászkálnak a tiltó tábla ellenére az épületekben! (Önkormányzati forrás nincs rá, különben is a közbeszerzés hatálya alá tartozna akkora nagyságrend) VISZONT AZ ÚJJÁÉPÍTÉS FELTÉTELE A ROMELTAKARÍTÁS!!! Olyan hátrányt szerzünk a romeltakarítás késedelmével, hogy őszre nem lesznek kész a házak.
* Félő, hogy az építési törmelék illegális lerakóba kerül, mert sok esetben a biztosító nem kellő mértékben rendezi a romeltakarítást.
* Minden ügyfélnek elmondjuk, hogy szállítólevelet, és a legális lerakóban történő elhelyezést igazoló befogadó nyilatkozatot őrizzék meg.
* Ha a kormánydöntés önkormányzati hatáskörbe utalja a romeltakarítást, akkor azt csak az idevonatkozó jogszabály szerint felelős műszaki vezetők alkalmazásával, azok felügyelete mellett lehet elvégezni a bontási sorrend, a munkavédelmi előírások, a biztonságtechnikai és technológiai előírások szigorú betartása mellett. A bontás életveszélyes tevékenység, veszélyes üzem, itt nyári építőtáborosoknak helye nincs! Ezért javaslom, hogy nem kaláka módszerrel, hanem felkészült kivitelezők bevonásával végeztessük el a bontási munkákat, ha a feladat ránk hárul.

Bízom benne, hogy a több hetes letargikus állapot után a város közössége összefogásról tesz tanúbizonyságot, és a romok eltüntetésével az újjáépítés lélekemelő fejezete következik.

Felsőzsolca, 2010. 07.02.

Tisztelettel:

Bejó Zoltán

építési osztályvezető