Kácsi projekt – „Környzettudatos mintagazdaság a ma és a jövő emberéért”
A Visszatérő Ösvény Természetbarát Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól támogatást nyert, a projekt megvalósulási helyszíne Kács, egy Bükk lábánál fekvő település. A projekt keretein belül itt egy fenntartható életmódot képviselő és bemutató minta-ház és szállás-ház jön majd létre, melynek energiafelhasználása: melegvíz napkollektorral nyerve, esővíz gyűjtése a ház vízellátásának egy részére és öntözésre, a szennyvízelvezetés nádgyökérzónás rendszerrel megoldva, az áramszükséglet napelemmel biztosítva, fűtése tömegkályhával megoldva.
A ház mellett permakultúrás konyha- és gyógynövénykertet hozunk létre, és a kisgazdaság szerves részeként háztáji állatok foglalják majd el helyeiket (baromfiudvar, 2 tejelő kecske).
A létrehozott minta bemutatására, megtapasztalására programokat szervezünk majd, hogy a fenntartható életmóddal kapcsolatos tudás minél több emberhez eljusson, s azt a gyakorlatban, saját életükben is alkalmazni tudják.
Az embereknek más-más a befogadóképességük és érdeklődésük, ezért többféle típusú (előadás, bemutató nap, képzés, tábor, kaláka, bentlakás, izzasztókunyhó szertartás) és sokszínű (pl. energiafelhasználás, permakultúrás gazdálkodás, egészséges táplálkozás, gyógynövények) témakörben szerveznénk a programokat. A projekt része még a helyi közösségi élet megerősítése hagyományőrző esteken keresztül (kosárfonás, fafaragás), és más szimpatizáns civil szervezetekkel való kapcsolatháló és együttműködés erősítése.
Ha érdekel a téma és a projekt, megmozdít benned valamit, bővebb információt szeretnél vagy ötleted van ezzel kapcsolatban keress meg minket telefonon, iratkozz fel hírleveleinkre, nézd meg honlapunkat!
Önkénteseket keresünk a program megvalósításához (kerti munkák, felújítási munkák stb.), kalákákat szervezünk, ezen kívül keressük a szimpatizáns, hasonló gondolkodású, érdeklődésű civil szervezeteket megismerés, jövőbeni együttműködés céljából!
Várjuk érdeklődéseteket!
Grünczeisz Berta kácsi projekt projektfelelős Tel.: +36 20 2427644
E-mail: visszatero.osveny@gmail.com
Honlap: www.eletfa-kert.gportal.hu